Vesti > Svet

REPUBLIKANCI protiv Trampa i SUD protiv Trampa: LOŠ DAN za bivšeg predsednika SAD

Kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke i guverner Floride Ron Desantis je godinama izbegavao jedno pitanje

Izvor: K1info/Tanjug

07/08/2023 > 21:13

podeli vest:

REPUBLIKANCI protiv Trampa i SUD protiv Trampa: LOŠ DAN za bivšeg predsednika SAD
Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon


Federalni sud odbacio je protivtužbu Donalda Trampa za klevetu protiv književnice Elizabet Džin Kerol. Sudija Luis Kaplan je u svojoj odluci naveo da bivši predsednik SAD nije dokazao da su izjave Kerol na CNN-u bile lažne, prenosi ta televizija.

Kako navodi taj američki TV kanal, Tramp je u junu tužio Kerol pošto je, komentarišući presudu kojom je utvrđeno da ju je bivši predsednik seksualno zlostavljao, ali da je nije silovao, rekla: "O, da, jeste".

- Nema osnova za argument gospodina Trampa da je nalaz porote o pitanju "silovanja" utvrdio da su izjave gospođe Kerol bile lažne, čak i ako bi se njene izjave mogle protumačiti kao da se odnose na 'silovanje - naveo je sudija u odluci.

Foto: Tanjug/AP

Elizabet Džin Kerol

Kerol je optužila Trampa da ju je silovao u svlačionici robne kuće na Menhetnu sredinom 1990-ih godina, posle čega je on, 2022. godine, na svojoj platformi ''Truth social'' ocenio taj postupak kao prevaru.

Tramp je posle presude poručio da je dodeljivanje Kerol dva miliona dolara odštete za seksualni napad "preterano", jer je porota utvrdila da je nije silovao, dok je, prema njegovim rečima, odšteta za klevetu zasnovana na "čistoj spekulaciji".

"Izdaja" partijskih drugova

Odbacivanje protivtužbe nije bila jedina loša vest za trampa danas, jer je njegov partijski kolega, ali i kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke, guverner Floride Ron Desantis, priznao da je njegov rival Donald Tramp izgubio izbore 2020. godine, pošto je godinama izbegavao da direktno odgovori na to pitanje.

- Naravno da je izgubio. Džo Bajden je predsednik - rekao je Desantis.

Desantis je često izbegavao pitanja o tome da li veruje da su rezultati izbora 2020. godine bili legitimni. Međutim, proteklih dana je javno počeo da dovodi u pitanje tvrdnje Trampa i njegovih saveznika o ishodu predsedničkih izbora.

Federalni i državni izborni zvaničnici i Trampov sekretar za pravosuđe saopštili su da nema dokaza o izbornoj krađi. 
Sudovi su takođe odbacili Trampove tvrdnje, uključujući i sudije koje je on sam imenovao.

 

Ostavite komentar