Vesti > Svet

OVO JE OZBILJNO: Dok su najviši generali SAD, Japana i J. Koreje SASTANČILI, Kim LANSIRAO NAJMOĆNIJU RAKETU DO SADA

Severnokorejska balistička raketa letela rekordnih 74 minuta, najduže vreme leta ikada zabeleženo

Izvor: K1info/Tanjug

12/07/2023 > 09:23

podeli vest:

OVO JE OZBILJNO: Dok su najviši generali SAD, Japana i J. Koreje SASTANČILI, Kim LANSIRAO NAJMOĆNIJU RAKETU DO SADA
Foto: Tanjug/AP


Severna Koreja je izvela novo probno lansiranje balističke rakete u trenutku kada je načelnik Združenog generalštaba američke vojske Mark Mili držao sastanak sa svojim južnokorejskim i japanskim kolegama na Havajima.

Portparol američkog Združenog generalštaba, rekao je za Rojters da se severnokorejsko lansiranje dogodilo na kraju sastanka, koji je dugo bio planiran.

On je dodao da je severnokorejska balistička raketa lansirana ka Japanskom moru.

Interkontinentalna balistička raketa koju je jutros lansirala Severna Koreja, nakon pritužbi na američke špijunske avione, letela je 74 minuta - što je najduže vreme leta ikada zabeleženo.

Foto: Tanjug/AP

 

Prema zvaničnicima japanskog Ministarstva odbrane, projektil je putovao na visini od 6.000 kilometara sa dometom od 1.000 km pre nego što je sleteo u vode između Korejskog poluostrva i Japana, prenosi Sky News.

Južna Koreja je lansiranje projektila nazvala "ozbiljnom provokacijom".

Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je da je raketa verovatno lansirana na uzdignutoj putanji - skoro vertikalno - što Severna Koreja obično čini kako bi izbegla susedne zemlje kada testira rakete dugog dometa.

Premijer Japana Fumio Kišida, koji prisustvuje samitu NATO-a u Litvaniji, naredio je svom kabinetu da prikuplja informacije i bude u pripravnosti za nepredviđene događaje, saopštila je kancelarija premijera.

Foto: Tanjug/AP

 

On je rekao da lansiranje projektila ugrožava mir i stabilnost i regiona i međunarodne zajednice, kao i da je Japan uložio protest diplomatskim kanalima u Pekingu.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un je ranije nazvao raketu svojim najmoćnijim nuklearnim oružjem, koje jača sposobnost Severne Koreje da se suprotstavi američkim vojnim pretnjama.

Prethodna proba raketa dugog dometa u Severnoj Koreji dogodila se u aprilu, kada je prvi put lansirala ICBM Hvasong-18.

Ostavite komentar