Vesti > Svet

Kim Džong Un TRAŽI ĐAVOLA: Usred vojne vežbe Seula i Vašingtona, Severna Koreja LANISARALA DVE RAKETE

Južna Koreja nazvala ponovljeno lansiranje projektila "teškom provokacijom koja ugrožava mir i bezbednost u regionu"

Izvor: K1info/Tanjug

14/03/2023 > 07:28

podeli vest:

Kim Džong Un TRAŽI ĐAVOLA: Usred vojne vežbe Seula i Vašingtona, Severna Koreja LANISARALA DVE RAKETE
Foto: Tanjug/AP


Severna Koreja je danas ispalila dve balističke rakete kratkog dometa u more, saopštila je vojska Južne Koreje, što je poslednji od nekoliko testova naoružanja u trenutku kada Seul i Vašington izvode svoje najveće zajedničke vojne vežbe u poslednjih nekoliko godina.

Rakete su ispaljene oko 7:40 časova po lokalnom vremenu iz provincije Južni Hvangae, u blizini zapadne obale zemlje, i letele su oko 620 kilometara, saopštio je Generalštab Južne Koreje, prenosi Reuters.

Južnokorejska vojska je u visokoj pripravnosti i bliskoj koordinaciji sa SAD, navedeno je u saopštenju. 

Vojska Južne Koreje "snažno je osudila"potez Severne Koreje, nazvavši ponovljeno lansiranje projektila teškom "provokacijom koja ugrožava mir i bezbednost u regionu i kršenjem rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

 

 

Raketa je lansirana u trenutku velike 11-dnevne zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje pod nazivom Štit slobode, koja je počela u ponedeljak.

Japanski premijer Fumio Kišida saopštio je da Japan prikuplja informacije o raketi i da nisu potvrdili bilo kakvu štetu u zemlji u vezi sa lansiranjem.

Sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno rekao je da nije potvrđeno da su rakete doletele na teritoriju Japana ili u ekskluzivnu ekonomsku zonu.

- Vidimo da  Severna Koreja želi da dalje pojačava provokativne akcije, uključujući lansiranje projektila i nuklearne testove - naveo je Macuno.

Foto: Tanjug/AP

 

On je naglasio da će Tokio nastaviti blisko da sarađuje  sa SAD i Južnom Korejom u vezi s vojnim potezima Pjongjanga i prikupljati i analizirati informacije uz pojačan nadzor.

Indo-pacifička komanda SAD saopštila je da poslednja lansiranja ne predstavljaju neposrednu pretnju američkoj vojsci ili teritoriji, kao ni saveznicima SAD, ali je navela da nelegalni program naoružanja Severne Koreje imali destabilizujući efekat.

Lansiranje dolazi dva dana nakon što je Pjongjang  probno ispalio dve strateške krstareće rakete sa podmornice, i manje od nedelju dana nakon što je severnokorejski lider Kim Džong Un naredio vojsci da intenzivira vežbe za odvraćanje i odgovor na "pravi rat" ,ako to bude potrebno.

SAD su zatražile neformalni sastanak članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o kršenju ljudskih prava u Severnoj Koreji, koji će biti održan u petak. 

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje osudilo je planirani sastanak kao "najintenzivniji izraz" američke "neprijateljske politike" prema Pjongjangu i upozorilo da će biti potrebne "najteže kontramere", navodi Roeuters.

 

 

 

Ostavite komentar