Vesti > Svet

U Francuskoj postoji OPASNOST od širenja PTIČIJEG GRIPA: Novi slučajevi na JUGOZAPADU zemlje, proizvodnja UGROŽENA

Ptičji grip se prenosi zaraženim fecesom ili direktnim kontaktom sa kontaminiranom hranom, odećom i opremom, ili putem vazduha

Izvor: K1info/Tanjug

19/05/2023 > 16:36

podeli vest:

U Francuskoj postoji OPASNOST od širenja PTIČIJEG GRIPA: Novi slučajevi na JUGOZAPADU zemlje, proizvodnja UGROŽENA
Foto: Unsplash.com


Kompanija LDC, najveći francuski proizvođač živine, upozorio je da bi porast broja slučajeva ptičijeg gripa na jugozapadu zemlje mogao da dovede do širenja virusa na glavne proizvodne regione u Francuskoj.

Reuters navodi da je od ptičjeg gripa prošle godine umrlo stotine miliona ptica širom sveta. Iako nije bilo dokumentovanih slučajeva prenošenja sa čoveka na čoveka, vlade se moraju pripremiti za svaku promenu u ponašanju virusa H5N1, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Francuska, drugi najveći proizvođač živine u Evropskoj uniji i najteže pogođena zemlja EU u tokom poslednje epidemije tog virusa, zabeležila je nove slučajeve na farmama pataka na jugozapadu, što je navelo vladu da pojača sanitarne mere prošle nedelje.

- Uopšte nismo sigurni. Moramo izbegavati transport divljih životinja - rekao je izvršni direktor LDC Filip Želen.

On je izrazio strah da bi proizvođači pataka koji su ubijali ptice na jugozapadu mogli biti u iskušenju da nadoknade proizvodnju u velikim regionima za proizvodnju živine, posebno u Vendei, nekoliko stotina kilometara severno, gde se patke uzgajaju u nižem broju nego pre prošlogodišnjih epidemija.

Foto: Unsplash.com

 

- Rizik je da ono što smo uveli u borbu protiv virusa u Vendei postane neefikasno zbog neke prekomerne proizvodnje ili čak povratka na normalne nivoe proizvodnje pataka u tom regionu - rekao je on.

Ptičji grip se prenosi zaraženim fecesom ili direktnim kontaktom sa kontaminiranom hranom, odećom i opremom, ili putem vazduha.

Patke su veoma podložne zarazi i ostaju asimptomatske mnogo dana, povećavajući rizik od prenošenja.

 

 

Ostavite komentar