Vesti > Svet

Najmanje osam žrtava POPLAVA u Italiji, otkazana Formula 1

U blizini Bolonje se srušio most, a mnoge železničke usluge su obustavljene, prenose mediji

Izvor: K1info/Tanjug

17/05/2023 > 19:15

podeli vest:

Najmanje osam žrtava POPLAVA u Italiji, otkazana Formula 1
Foto: Tanjug/AP


Najmanje osam osoba je poginulo, a hiljade su evakuisane iz svojih domova, pošto su razorne poplave pogodile italijanski severni region Emilija Romanja.

Usled ekstremnih vremenskih prilika, Formula 1 je saopštila da je odložena trka koja je trebalo da bude održana za vikend u Imoli.

- Suočavamo se sa katastrofalnim događajima koji verovatno nisu viđeni ranije. Velike količine kiše su pale na kopno koje više nije u stanju da ih apsorbuje - rekao je predsednik regiona Emilija Romanja Stefano Bonačini, prenosi Rojters.

Lokalne vlasti su saopštile da su poplave pogodile 37 gradova i naselja, kao i da je registrovano oko 120 klizišta.

U blizini Bolonje se srušio most, a mnoge železničke usluge su obustavljene.

Iz Agencije za civilnu zaštitu ranije su upozorili da nije gotovo sa padavinama, kao i da je reč o veoma komplikovanoj situaciji.
Usled nevremena 50.000 ljudi je ostalo bez struje, objavila je ANSA.

Navodi se da se 14 reka izlilo iz svojih korita u Romanji, istočnom delu regiona, što je primoralo stanovnike gradova poput Ćezene da se popnu na krovove kuća, gde su ih vatrogasci spasavali helikopterima ili gumenim čamcima.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izrazila je u objavi na Tviteru "potpunu solidarnost sa pogođenim stanovništvom" i poručila da vlada pažljivo prati događaje i da je spremna da pruži pomoć.

Obilne padavine u Emiliji-Romanji usledile su posle nedelja suše koje su smanjile kapacitet zemljišta da prima vodu čime su pogoršane posledice poplava.

 

 

 


 

 

 

Ostavite komentar