Vesti > Svet

HOĆE li se SNAĆI: Kralj ČARLS III od majke NASLEDIO dragulje vredne više od POLA MILIJARDE EVRA

Broš Vilijamson, u obliku cveta, vredi otprilike 50 miliona €

Izvor: K1info/Tanjug

14/04/2023 > 17:46

podeli vest:

HOĆE li se SNAĆI: Kralj ČARLS III od majke NASLEDIO dragulje vredne više od POLA MILIJARDE EVRA
Foto: Tanjug/AP Photo/Dan Kitwood/Pool


Britanski kralj Čarls III je nasledio dragulje vredne 533 miliona funti (oko 600 miliona evra) od njegove majke, pokojne kraljice Elizabete II, procenio je Gardijan na osnovu sopstvenih istraživanja.

Dijamant u oblike kruške od 94,4 karata glavnu ulogu u krunisanju kralja Čarlsa III, 6. maja ove godine.

Kamen će se nalaziti u središnjem delu krune koju je nosila Kamila, njegova supruga, zamenjujući Koh-i-noor, poznatiji, ali kontroverzni dragulj koji je opljačkan iz Indije.

Za razliku od Koh-i-noor, zamenski dijamant nije deo krunskih dragulja u vlasništvu države.

Zapravo, Kulinan III je jedan od dva velika dijamanta poznata kao Male zvezde Afrike - drugi je Kulinan IV - koji su bili u privatnom vlasništvu pokojne kraljice.

Obično se nalaze u verovatno najvrednijem brošu na svetu; onaj koji bi, sa svojim kraljevskim poreklom, mogao da vredi preko 180 miliona funti.

Kraljičina kolekcija uključivala je nekoliko drugih vrednih komada nakita, koji su postali skoro legendarni i tako skoro neprocenjivi, zbog svoje istorije i kraljevskih veza.

Navodno omiljena tijara pokojne kraljice, koju je nosila u nekoliko navrata, poznata kao Vladimirova tijara vredi i do 30 miliona funti.

Jedan od najvrednijih komada kolekcije je još jedan dijamantski broš. U obliku cveta, broš Vilijamson sadrži ono što se smatra za najfiniji ružičasti dijamant ikada otkriven, iskopan u britanskoj koloniji Tanganjika, sada Tanzaniji, 1947. godine.

Vlasnik rudnika, ekscentrični i povučeni Džon Vilijamson, dao je nebrušeni kamen Elizabeti kao svadbeni poklon. Naručila je Kartijeu da ga postavi u platinasti broš pored više od 200 malih dijamanata, koje joj je takođe poklonio Vilijamson.

Njegova vrednost bi danas mogla biti oko 50 miliona funti.

 

    

 

Ostavite komentar