Vesti > Svet

PRINC ČARLS postao KRALJ ČARLS III , a poznato je i ko je novi PRINC OD VELSA!

Posle saopštenja da je preminula kraljica Elizabeta, nju je automatski nasledio Čarls koji će se od sada zvati Čarls III

Autor: Kurir

08/09/2022 > 20:44

podeli vest:

PRINC ČARLS postao KRALJ ČARLS III , a poznato je i ko je novi PRINC OD VELSA!
Foto: Tanjug/AP


U nastavku saznajte više o Kraljevskoj porodici i naslednom redu.

Kraljica je bila monarh sa najdužim stažom u Velikoj Britaniji - vladala je skoro 70 godina.

Rođena 1926. godine, princeza Elizabeta postala je kraljica posle smrti oca, kralja Džordža Šestog, 1952. godine. Udala se za Filipa, vojvodu od Edinburga, 1947. godine i par ima četvoro dece: Čarlsa, Ana, Endrjua i Edvarda.

Bivši princ Danske i Grčke, princ Filip rođen je 1921. godine i služio je u britanskoj kraljevskoj mornarici u Drugom svetskom ratu. On je supružnik sa najdužim stažom od bilo kog britanskog monarha, a povukao se sa kraljevskih dužnosti 2017. godine. Umro je 9. aprila 2021.

Evo kako izgleda linija naslednika

Foto: Printscreen/BBC

 

1. Princ Čarls od Velsa - kralj Čarls III

Rođen: 1948. godine

Princ od Velsa je kraljičin najstariji sin i njen prestolonaslednik. On se 29. jula 1981. oženio lejdi Dajanom Spenser, koja je postala princeza od Velsa. U njihovom braku su rođeni sinovi Vilijam i Hari. Kasnije su se razdvojili i razveli 1996. godine. Princeza Dajana je poginula 31. avgusta 1997. godine u automobilskoj nesreći u Parizu.

Princ Čarls se oženio Kamilom Parker Bouls 9. aprila 2005. godine. 

Foto: Tanjug/AP

 

Pošto je Bakingemska palata saopštila da je preminula kraljica Elizabeta, nju je automatski nasledio Čarls. U međuvremenu je saopšteno da će on od sada koristiti ime Čarls Treći. Kada je javnost saznala da je on novi britanski kralj, on se oglasio saopštenjem.

On je u saopštenju smrt svoje majke opisao kao "trenutak najveće tuge za mene i sve članove moje porodice".

2. Princ Vilijam, do danas Vojvoda od Kembridža 

Rođen: 1982. godine

Princ Vilijam je stariji sin princa od Velsa i Dajane, princeze od Velsa, i sada je prvi u redu za presto. Vojvoda je imao 15 godina kada mu je majka umrla. Nastavio je da studira na Univerzitetu Sent Endrjus, gde je upoznao buduću suprugu Kejt Midlton. Par se venčao 2011. godine. On i njegova supruga dobili su prvo dete - Džordža - u julu 2013. godine, drugo - Šarlot - 2015. i treće - Luisa - 2018. godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Dunham,File

 

Princ je bio na vežbama sa vojskom, kraljevskom mornaricom i ratnim vazduhoplovstvom (RAF) pre nego što je proveo tri godine kao pilot RAF-a za traganje i spasavanje u dolini u severnom Velsu. Dve godine honorarno je radio kao kopilot u Vazduhoplovnoj bolnici Istočne Anglije, uporedo obavljajući kraljevske dužnosti. U julu 2017. godine napustio je poziciju kopilota da bi preuzeo više kraljevskih dužnosti u ime kraljice i vojvode od Edinburga.

3. Princ Džordž od Kembridža

Rođen: 2013. godine

Foto: Tanjug/Aaron Chown/Pool via AP, File

 

Princ Džordž od Kembridža rođen je 22. jula 2013. godine u bolnici Sent Meri u Londonu. Princ Vilijam bio je prisutan na porođaju sina, koji je težio 3,8 kilograma. U osnovnu školu krenuo je septembra 2017. godine. Princ Džordž je treći u redu za presto, posle oca i dede.

4. Princeza Šarlota od Kembridža

Rođena: 2015. godine

Vojvotkinja od Kembridža rodila je drugo dete, devojčicu, 2. maja 2015. godine, ponovo u bolnici Sent Meri. Vojvoda od Kembridža bio je prisutan na porođaju, a beba je imala tri kilograma. Vojvoda i vojvotkinja su joj dali ime Šarlot Elizabet Dajana. Ona je četvrta u redu za presto i poznata je kao Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Šarlot od Kembridža.

5. Princ Luis od Kembridža

Rođen: 2018. godine

Vojvotkinja od Kembridža rodila je treće dete, dečaka, 23. aprila 2018. godine u bolnici Sent Meri u Londonu. Vojvoda od Kembridža bio je prisutan na rođenju Luisa Artura Čarlsa.

Dalja hijerarhija izgleda ovako...

6. Princ Hari, Vojvoda od Saseksa

7. Arči Harison Mauntbaten-Vindzor

8. Vojvoda od Jorka

9. Princeza Beatris

10. Princeza Evgenija

11. Ogast Filip Hok Bruksbenk

12. Grof od Veseksa

13. Džejms, vikont od Severna

14. Lejdi Luiz

15. Kraljevska princeza Ana

16. Piter Filips

17. Savana Filips

18. Ajla Filips

19. Zara Tindal

20. Mija Grejs Tindal

21. Lena Elizabet Tindal

 

Ostavite komentar