Vesti > Svet

Kako je Izrael "za dlaku" IZBEGAO GRAĐANSKI RAT: Netanjahu POPUSTIO u poslednjem momentu

Premijer je naveo da je više puta pozivao na dijalog o planu reforme i istakao da "ne sme biti građanskog rata"

Izvor: K1info/Tanjug

28/03/2023 > 08:24

podeli vest:

Kako je Izrael "za dlaku" IZBEGAO GRAĐANSKI RAT: Netanjahu POPUSTIO u poslednjem momentu
Foto: Tanjug/AP


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je da, zbog pritisaka na vladu koju predvodi, odlaže reformu pravosuđa nakon višemesečnih masovnih protesta koji su ove nedelje dostigli vrhunac.

On kaže da je svestan rastućih tenzija u izraelskom društvu i volje da se one reše, ali tvrdi da postoji "ekstremistička manjina koja razbija Izrael", preneo je Times.

Premijer je naveo da je više puta pozivao na dijalog o planu reforme i istakao da "ne sme biti građanskog rata", dodavši da postoji ozbiljna kriza u izraelskom društvu.

 

- Kada postoji opcija da se izbegne građanski rat kroz dijalog, uzimam pauzu za dijalog - kaže on, dodajući da zbog nacionalne odgovornosti odlaže konačno donošenje zakona o imenovanju sudija koji izaziva podele, a prema kojem bi vladajuća koalicija imenovala skoro sve izraelske sudije, do sledeće sednice Kneseta za mesec dana.

Kaže da "većina njegovih koalicionih saveznika podržava taj potez", ističući da će reforma na kraju proći u ovom ili onom obliku.

Nakon odluke o odlaganju reforme pravosuđa Netanjahua vodeći izraelski sindikat prekinuo je štrajk širom zemlje, preneo je Reuters.

- Štrajk koji sam jutros najavio biće i okončan - rekao je  predsednik Radničke federacije Histadrut Arnon Bar-David.

 

On je pohvalio premijerov potez i ponudio pomoć da završetak reforme pravsuđa uz obostrani dogovor.

Britanska agencija ističe da su izraelske opozicione stranke oprezno dočekale odluku premijera Benjamina Netanjahua da odloži paket reforme pravosuđa i dodale da će raditi na postizanju sporazuma ako vlada to iskreno ponudi.

Bivši centristički premijer Jair Lapid rekao je da bi opozicija morala da bude sigurna da to nije Netanjahovo "blefiranje" i naglasio da opozicija s njim ima "loše iskustvo" u prošlosti.

- S druge strane, ako se vlast angažuje u poštenom dijalogu, možemo izaći iz ovog kriznog trenutka jači i ujedinjeniji - naveo je on u izjavi.

 

Ostavite komentar