Vesti > Svet

AFERA "PEGAZ" trese Evropu: Države EU koristile IZRAELSKI SOFTVER da ŠPIJUNIRAJU SVOJE GRAĐANE

Vlade članica EU su upotrebile ovaj softver protiv građana u političke svrhe, konstatacija je objavljenog nacrta izveštaja istražnog odbora

Izvor: K1info/Tanjug

09/11/2022 > 08:20

podeli vest:

AFERA "PEGAZ" trese Evropu: Države EU koristile IZRAELSKI SOFTVER da ŠPIJUNIRAJU SVOJE GRAĐANE
Foto: Shutterstock


Upotreba softvera za špijuniranje "Pegaz" očigledno je bila naširoko rasprostranjena u zemljama EU, zaključak je izveštaja istražnog odbora Evropskog parlamenta.

"Vlade članica EU su upotrebile ovaj softver protiv građana u političke svrhe", konstatacija je objavljenog nacrta izveštaja, u kojem se navodi da postoje naznake da su to radile Poljska, Mađarska, Grčka, Kipar i Španija.

Austrija se, takođe, kritikuje, jer bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc ima tesne veze sa vlasnikom izraelske kompanije NSO, koja je razvila "Pegaz".

Pored toga se u izveštaju navodi i da je u Austriji sedište kompanije DSIRF (Decision Supporting Information Research and Forensic), koja važi za provajdera softvera za špijunažu, a visoki funkcioneri te firme imaju, kako se navodi u izveštaju, kontakte sa Rusijom i Kremljom.

Nakon što su eksperti za bezbednost Microsoft optužili DSIRF da stoji iza niza digitalnih napada na banke, advokatske kancelarije, strateških kompanija u najmanje tri zemlje, austrijska državna bezbednost sprovela je istragu, ali nije našla dokaze za primenu softvera za špijunažu.

Foto: Shutterstock

 

DSIRF je razvio softver pod imenom "Subzero", koji koristi takozvane Zero-Day-Exploits, kako bi došao do poverljivih podataka i lozinku, tvdio je Majkrosoft u julu.

- Razvoj "spajvera" u državama članice EU je velika pretnja po demokratiju na celom kontinentu - naglasila je nadležni izvestilac Evropskog parlaenta, Holanđanka Sofi in t Veld, prenose austrijski mediji.

Prema njenim rečima, "spajverom" se ne krše samo prava na privatnu sferu, već i miniraju demokratske institucije, i ućutkuju opozicija i kritičari.

Takođe takav softver, dodaje, ima zastrašujuće dejstvo po slobodu štampe i civilno društvo, te služi i za vršenje uticaja na izborima.

- To je evropski skandal - pošto su napadnute i institucije EU, a uticalo je i na donošenje odluka u Uniji - tvrdi T Veld.

Požalila se da nijedna zvanična ustanova nije želela da sarađuje sa njoo u izradi izveštaja, pa ni Savet EU nije dao odgovor Evropskom parlamentu na pitanja s tim u vezi.

 

 

- Zbog toga slika nije potpuna, već imamo samo 900 delova od puzla sa 1.000 delića - rekla je ona.

- Evropska komisija se bučno zalaže za demokratiju i borbu protiv lažnih vesti, a tako nedavno i prilikom preuzimanja Twittera. Ali kada napadi na demokratiju dolaze iznutra, Komisija ćuti - kazala je T Veld.

Ona je mavela da EK pokazuje mišiće Ilonu Masku, ali plišanim rukvicama se obraća članicama koje koriste spajver protiv građana.

 

 

 

Ostavite komentar