Vesti > Svet

NEĆEMO ODUSTATI: Desetine HILJADA IZRAELACA na ulicama, protive se reformi pravosuđa

Nijedna vlada nije dala naša prava i nijedna vlada neće uzeti naša prava - rekao je opozicioni lider Jair Lapid

Izvor: K1info/Tanjug

27/03/2023 > 15:41

podeli vest:

NEĆEMO ODUSTATI: Desetine HILJADA IZRAELACA na ulicama, protive se reformi pravosuđa
Foto: Tanjug/AP Photo


Desetine hiljada Izraelaca protestuju danas ispred Kneseta u Jerusalimu protiv planirane vladine reforme pravosuđa.

Držeći izraelsku zastavu, ključni organizator protesta protiv reforme Šikma Bresler predvodi desetine hiljada demonstranata ispred Kneseta uz skandiranje: "Nećemo odustati!", objavio je The Times of Israel.

Bresler je uhapšen na protestima prošle sedmice, a kasnije je pušten.

- Nijedna vlada nije dala naša prava i nijedna vlada neće uzeti naša prava - rekao je opozicioni lider Jair Lapid demonstrantima ispred Kneseta.

Dva demonstranta ušla su danas u Kneset i na snimcima se vidi kako viču na ministra obrazovanja Joava Kiša u parlamentu da treba da podnese ostavku pre nego što ih je policija odvela.

Bivši izraelski ministar odbrane Moše Jalon rekao je za The Times of Israel da se očekuje da premijer Benjamin Netanijahu najavi pauzu u sprovođenju vladine inicijative za reformu pravosuđa koja izaziva velike podele.

Nacionalni radnički sindikat Histadrut naložio je svim državnim službenicima da stupe u štrajk, uključujući i sva izraelska diplomatska predstavništva širom sveta.

Portparol izraelske ambasade u SAD potvrdio je da se to diplomatsko predstavništvo zatvara do daljneg.

The Times of Israel izvestio je da je jedan vozač automobila očigledno pokušao da pregazi demonstrante protiv reforme pravosuđa u Tel Avivu, a očevici su rekli da policija nije pokušala da ga zaustavi.

Premijer Izraela pozvao je danas izraelske demonstrante i kontrademonstrante da se uzdrže od nasilja nakon što su nemiri danas eskalirali zbog spora u vezi sa planiranom vladinom reformom pravosudnog sistema.

Netanijahu je taj poziv uputio preko Tvitera.

Pojedini poslanici Netanijahuove vladajuće koalicije pozvali su pristalice da izađu na kontraproteste, kao odgovor na demonstracije koje već mesecima održavaju protivnici vladine reforme pravosuđa, preneo je Rojters.

The Times of Israel je najavio da će se danas sastati vojni lideri da bi razgovarali o razvoju događaja, nakon što je NetanIjahu smenio ministra odbrane.

Više desetina hiljada Izraelaca izašlo je u nedelju na ulice gradova širom zemlje u znak protesta zbog odluke izraelskog premijera da smeni ministra odbrane Joava Galanta koji je pozvao vladu da zaustavi donošenje spornog plana o reformi pravosuđa.

 

 

 

Ostavite komentar