Vesti > Svet

TV Al Džazira PODNELA TUŽBU protiv Izraela zbog UBISTVA njihove NOVINARKE

Katarski kanal je Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu podneo tužbu, tvrdeći da su izraelske snage direktno pucale na novinarku

Izvor: K1info/Tanjug

06/12/2022 > 16:33

podeli vest:

TV Al Džazira PODNELA TUŽBU protiv Izraela zbog UBISTVA njihove NOVINARKE
Foto: Tanjug/AP/Peter Dejong


Katarski kanal Al Džazira podneo je tužbu Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu protiv Izraela zbog smrti njihove novinarke Širin Abu Akleh.
U današnjem saopštenju katarske medijske kuće navodi se da je pravni tim Al Džazire sproveo potpunu i detaljnu istragu u slučaju eventualne umešanosti izraelskih snaga u ubistvo novinarke, navodeći da je "pronašao nove dokaze na osnovu nekoliko iskaza očevidaca, više gledanja video snimaka i forenzičkih dokaza", prenosi TASS.

Prema apelu katarskih TV stanica tužiocu MKS-a sve navedeno "jasno ukazuje na to da su na Širin i njene kolege direktno pucale Izraelske odrbambene snage (IOF)".

- Potpuno je neosnovana tvrdnja izraelskih vlasti da je Širin ubijena greškom u razmeni vatre, a dokazi predočeni tužilaštvu potvrđuju, bez ikakve sumnje, da nije bilo pucanja na području gde se Širin nalazila, izuzev što je IOF pucao direktno na nju - navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP/Peter Dejong

 

Izraelski premijer Jair Lapid prokomentarisao je izveštaj, rekavši da ta zemlja neće dozvoliti da aktivnosti Izraelskih odbrambenih snaga istražuju spoljni faktori.

- Niko nam neće propovedati o moralu tokom neprijateljstava, svakako ne Al Džazira - rekao je premijer.

TASS podseća da je Širin Abu Akleh, koja je imala dvostruko palestinsko i američko državljanstvo, smrtno ranjena 11. maja dok je pratila vojni napad na izbeglički kamp u gradu Dženin na Zapadnoj obali.

Foto: Tanjug/AP/Peter Dejong

 

Dodaje se da su tada izbili oružani sukobi između izraelskih vojnika i Palestinaca, a gotovo odmah je bilo reči da je novinara možda ubio snajperista.

Ističe se da su gotovo odmah izraelske vlasti ponudile da sprovedu zajedničku istragu o incidentu, međutim, palestinsko rukovodstvo je odbacilo takve predloge i bilo kakvu saradnju sa Izraelcima, navodeći da namerava da pokrene međunarodnu istragu i slučaj uputi MKS-u.

 

 

Ostavite komentar