Vesti > Svet

Posle UKRAJINE, na redu je ARKTIK: Stručnjaci veruju da je to mesto POSLEDNJEG OBRAČUNA Rusije i Amerike

Stručnjaci širom sveta ne ulivaju nam mnogo nade za budućnost

Autor: K1info/bloomberg.com

14/03/2023 > 07:16

podeli vest:

Posle UKRAJINE, na redu je ARKTIK: Stručnjaci veruju da je to mesto POSLEDNJEG OBRAČUNA Rusije i Amerike
Foto: Tanjug/AP


Povećavajući svoje vojno prisustvo na Arktiku, Rusija će moći, u slučaju sukoba sa SAD u tom regionu, da nanese ozbiljnu štetu neprijatelju, piše Blumberg.

- Takozvani koridor Grenland-Island-Velika Britanija je od posebnog interesa. Rusija bi potencijalno mogla da poremeti komercijalni transport ili preseče vojne linije snabdevanja Sjedinjenih Država. Sabotaža podvodnih transatlantskih kablova za prenos podataka mogla bi da nanese značajnu štetu - navodi se u tekstu.

Prema rečima Andreasa Estagena sa Instituta Fridtof Nansen u Norveškoj, Rusija treba da poveća svoje snage na Arktiku.

- Ako Rusija želi da bude moćna sila, ako Rusija želi da ima kredibilna sredstva za nuklearno odvraćanje, ako Rusija želi da kontroliše neposredno bezbednosno okruženje u severnoj Evropi, kao i na Arktiku - onda mora da ima veoma jak bezbednosni sistem i dobar vojni položaj na Arktiku - istakao je on.

Takođe, Moskva želi da zaštiti svoje severne trgovačke puteve i dobije pristup novim fosilnim gorivima i nalazištima retkih zemnih metala dok se led topi zbog klimatskih promena.

- Pored očuvanja svojih strateških resursa, fokus Rusije na Arktiku je, kao i kod drugih zemalja, na očuvanju njenih ekonomskih interesa - kaže Rebeka Pinkus, direktorka Polarnog instituta u Vilsonovom centru iz Vašingtona.

A zaštita interesa sprovodi se, od nastanka čovečanstva - silom.

- Deo toga bi bilo uspostavljanje sposobnosti da se zaštiti, nadgleda i kontroliše sav ovaj novi saobraćaj koji cirkuliše i svi ovi resursi koje žele da razviju. Dakle, ruski impuls da izgradi vojne kapacitete na ruskom Arktiku ima smisla - zaključila je Pinkusova.

Kako je ranije istakao predsednik Vladimir Putin, Rusija na Arktik gleda ne kao na polje geopolitičkih intriga, već kao na teritoriju dijaloga, stabilnosti i konstruktivne saradnje.

Sigurno na Arktik tako u zvaničnim izjavama reaguju i Amerikanci, samo što su to bajke za malu decu u oba slučaja - i jedni i drugi se decenijama naoružavaju baš konstruktivno...

 

Ostavite komentar