Vesti > Svet

Eto odakle im PARE ZA RAKETE: FBI priznao da su HAKERI IZ SEVERNE KOREJE ojadili ametičku kripto kompaniju

Od 100 miliona dolara koje su ukrali u junu prošle godine, sada su "oprali" 60 miliona

Izvor: K1info/Tanjug

24/01/2023 > 08:28

podeli vest:

Eto odakle im PARE ZA RAKETE: FBI priznao da su HAKERI IZ SEVERNE KOREJE ojadili ametičku kripto kompaniju
Foto: Shutterstock


Dve hakerske grupe povezane sa Severnom Korejom - Lazarus i APT38, odgovorne su za krađu 100 miliona dolara prošlog juna od američke kripto kompanije Harmoni, saopštio je Federalni istražni biro.

Ove hakerske grupe su 13. januara koristile protokol privatnosti pod nazivom Railgun da "operu" više od 60 miliona dolara vredne kriptovalute eter, prisvojene tokom krađe u junu i pretvorenih u bitkoin, navodi FBI u saopštenju.

FBI tvrdi da Severna Koreja krađe i pranje kriptovaluta koristi za podršku programima balističkih projektila i oružja za masovno uništenje.

U junu prošle godine, kompanija Harmoni sa sedištem u Kaliforniji je saopštila da je opljačkan njen "Horizon bridž" koji je osnovni softver za prenos kriptovaluta, poput bitkoina ili etera, između različitih blokova, blokčejna, prenosi Rojters.

FBI je je prošle godine saopštio da je istraga potvrdila da su Lazarus grupa i APT38, onlajn akteri povezani sa Severnom Korejom, odgovorni za krađu 620 miliona dolara kriptovaluta, kada se mreža Ronin, koju koriste korisnici popularne onlajn igre "Axie Infinity", našla na meti hakera.

 

 

 

Ostavite komentar