Vesti > Svet

Amerika tvrdi da NEĆE RAT sa Rusijom, ali GOMILA TRUPE u Letoniji

Autor: Tanjug

10/08/2022 > 18:46

podeli vest:

Amerika tvrdi da NEĆE RAT sa Rusijom, ali GOMILA TRUPE u Letoniji
Foto: Tanjug/AP/Roman Koksarov


Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin izjavio je u Rigi, posle sastanka sa letonskim kolegom Artisom Pabriksom, da Severnoatlantska alijansa NATO ne traži konfrontaciju sa Rusijom.

- Da budemo jasni: mi ne tražimo konfrontaciju sa Rusijom i ne predstavljamo pretnju za nju - rekao je Ostin i dodao da će SAD povećati broj vojnih vežbi u Letoniji.

Na zajedničkoj konferenciji sa Pabriksom, Ostin je rekao da će u stalnim rotacijama trupa stacioniranim na Baltiku verovatno učestvovati američke brigade koje se trentuno nalaze u Rumuniji i drugim delovima Evrope, ali da one mogu da pošalju vojnike i iz SAD.

Ostin je prvi američki ministar odbrane koji je posetio Letoniju u poslednjih 30 godina.

Pabriks je rekao da je Letoniji potrebna dodatna finansijska pomoć SAD, kako bi kupila novu vojnu opremu i pojačala odbranu vazdušnog prostora i obale. U isto vreme, šef Pentagona je naglasio da je stav SAD da napad na jednog od njenih NATO saveznika "znači napad na sve".

Ranije je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov, komentarišući izjavu američkog Ministarstva odbrane o dodeli vojne pomoći Kijevu od još milijardu dolara, rekao da na taj način američke vlasti "dolivaju ulje na vatru ukrajinske krize".

Ostavite komentar