Vesti > Svet

U Francuskoj za nekoliko dana ZAPLENJENO više od dve TONE kokaina

Tužilaštvo u mestu Šerbur pokrenulo je istragu a poreklo hermetički zatvorenih paketa koji su izbačeni na obalu nije utvrđeno

Izvor: K1info/Tanjug

02/03/2023 > 22:44

podeli vest:

U Francuskoj za nekoliko dana ZAPLENJENO više od dve TONE kokaina
Foto: Unsplash.com


Više od dve tone kokaina spakovanog u kese isplivalo je proteklog vikenda i u sredu na franucuskoj obali Lamanša, prenosi francuski Mond. 

Kako je navedeno, pošto je u nedelju ujutro na plaži Revij na severozapadu zemlje pronađeno nekoliko vreća sa 850 kilograma kokaina, u sredu je isplivalo novih šest kesa kod Vik-sir-Mera sa 1,5 tona kokaina, tako da je ukupno zaplenjeno oko 2,3 tone, što se smatra rekordnom zaplenom. 

Procenjena tržišna vrednost zaplenjene robe je oko 150 miliona evra, naveo je izvor blizak slučaju. 

Tužilaštvo u mestu Šerbur pokrenulo je istragu a poreklo hermetički zatvorenih paketa koji su izbačeni na obalu nije utvrđeno.

Moguće je da su namerno bačeni u more da se izbegne kontrola ili su ispali iz nekog broda, piše Mond.

- Ponekad se paketi prikače na trup broda, pa mogu da se otkače ako je more nemirno, a istražitelji pokušavaju da utvrde kojim putem se roba kretala - navodi neimenovani izvor. 

Kako podseća francuski dnevnik, krajem 2019. paketi koji su ukupno sadržali 1,6 tone belog praha izbačeni su na plaže u zoni od Sen-Žan-de-Lua na jugozapadu do Kamarea na severozapadu.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerar Darmanin saopštio je u utorak da su francuske vlasti zaplenile 156,7 tona droge u 2022, od čega je vise od polovine došlo iz Zapadne Indije i Gvajane. 

 

Ministar finansija Gabrijel Atal, pozdravio je u sredu na konferenciji za novinare posvećenoj bilansu borbe protiv trgovine narkoticima u 2022. godini, “istorijsku zaplenu” kokaina koju su 19. februara izvršile njegove službe u luci Avr, pri čemu je za nekoliko dana oduzeto 1,9 tona kokaina. 

U 2022. godini u u Francuskoj je ukupno zaplenjeno 27,7 tona kokaina, što je porast od pet odsto u odnosu na prethnodnu godinu.

 

 

 



 

Ostavite komentar