Vesti > Svet

CIA, CVRČCI I RUSKE BUBE: Zaharova postavila američkim obaveštajcima JAKO NEZGODNO PITANJE o "Havanskom sindromu"

Misteriozna bolest od 2016. godine počela je da kosi američke diplomate prvo na Kubi, zatim u Kini, a potom i širom sveta

Izvor: K1info/novosti.rs

02/03/2023 > 08:29

podeli vest:

CIA, CVRČCI I RUSKE BUBE: Zaharova postavila američkim obaveštajcima JAKO NEZGODNO PITANJE o "Havanskom sindromu"
Foto: Tanjug/AP


Američka obaveštajna služba je utvrdila da "Havanski sindrom" nije povezan sa zlonamernim akcijama drugih zemalja, uključujući Rusiju. Da li se to ruši slika o Rusiji kao o "imperiji zla", upitala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Američka obaveštajna zajednica došla je do zaključka da "Havanski sindrom" od koga su obolevali američki zvaničnici na službenim putovanjima nije povezan sa akcijama "stranih protivnika", uključujući Rusiju, saopštio je The Washington post.

Reč je o misterioznoj bolesti koja je od 2016. godine počela da kosi američke diplomate prvo na Kubi, zatim u Kini, a potom i širom sveta.

Neki od simptoma "Havanskog sindroma" su visok krvni pritisak, mučnine i vrtoglavica. U SAD su požurili da optuže Rusiju, Kinu i Kubu da protiv njihovih diplomata koriste "akustičko oružje", pa čak su i zapretili sankcijama.

- Dakle, ispostavlja se da se slika o nama kao o 'imperiji zla' ruši pred našim očima? Podsećam da su nekoliko godina ta ista američka obaveštajna zajednica i rukovodstvo CIA, kao i američki mediji koji su to radili po njihovim instrukcijama, tvrdili da američke diplomate podvrgavaju mučenju, izazivajući kod njih halucinacije i mučnine. Iza toga su navodno stajale obaveštajne službe zemalja 'ose zla', u prvom redu Rusija - saopštila je Zaharova na Telegramu.

Ona je podsetila da su čak "anonomni američki stručnjaci za nacionalnu bezbednost neosnovano tvrdili da cela ta priča 'izgleda, miriše i oseća se kao da iza nje stoji ruska služba GRU'".

Zatim se, kako kaže, "pojavila verzija o tome da zaposlene u američkim ambasadama muče cvrčci, dovodeći ih do šizofrenije".

- Onda su cvrčke ostavili na miru i ponovo se uhvatili Rusije. Ali ispostavilo se – ponovo nije kriva Rusija. Pa ko je? Ko je ako nisu cvrčci? I ako, očigledno, nisu ruske bube? - upitala je ironično Zaharova.

 

 

 

Ostavite komentar