Vesti > Svet

I 100 puta da se vidi, UVEK JE FASCINANTNO: Space X raketa sa 4 astronauta krenula u SVEMIR

U misiji Crew-6 su dva američka, jedan ruski i astronaut iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

Izvor: K1info

02/03/2023 > 12:59

podeli vest:

I 100 puta da se vidi, UVEK JE FASCINANTNO: Space X raketa sa 4 astronauta krenula u SVEMIR
Foto: Tanjug/AP


Space X i NASA lansirali su novu posadu astronauta na misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu, čime je započeo njihov šestomesečni boravak u svemiru.

Misija u kojoj se nalaze dva NASA astronauta, ruski kosmonaut i astronaut iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, poletela je iz NASA svemirskog centra Kenedi u Kejp Kanaveralu na Floridi u četvrtak u 00:34 po istočnom vremenu.

Crew Dragon, vozilo koje nosi astronaute, odvojilo se od rakete nakon što je dostiglo orbitu, i očekuje se da će provesti oko jedan dan manevrišući kroz svemir pre nego što se poveže sa svemirskom stanicom. Kapsula bi trebalo da pristane u petak u 01:17 po istočnom vremenu.

Lansiranje u četvrtak označilo je drugi pokušaj da se ova misija, nazvana Crew-6, pokrene. Prvi pokušaj lansiranja bio je otkazan u ponedeljak zbog, kako su zvaničnici rekli, začepljenog filtera.

Tokom emitovanja lansiranja, zvaničnici su izvestili da su inženjeri zemaljskih sistema doneli odluku da prekinu lansiranje na manje od tri minuta od lanisaranja. Inženjeri su rekli da su otkrili problem sa supstancom koja se zove trietilaluminijum trietilbor, ili TEA-TEB, visoko zapaljivom tečnošću koja se koristi za paljenje motora rakete Falcon 9 pri poletanju.

 

Njegova misija označava sedmi let astronauta koji je SpaceKs izveo u ime NASA-e od 2020. godine, nastavljajući javno-privatne napore da orbitalna laboratorija bude u potpunosti popunjena.

Tim Crew-6 ključuje NASA astronaute Stivena Bouena, veterana tri misije spejs šatla,  kao i  prvog oficira Vorena "Vudija" Hoburga, kao i sultana Alnejadija, koji je drugi astronaut iz UAE koji je putovao u svemir, a tu je i ruski kosmonaut Andrej Fedjajev.

Kada Boven, Hoburg, Fedjajev i Alnejadi budu na svemirskoj stanici, radiće na preuzimanju operacija od astronauta Space X Crew-5 koji su stigli na svemirsku stanicu u oktobru 2022.

Očekuje se da će provesti do šest meseci u orbitalnoj laboratoriji, izvodeći naučne eksperimente i održavajući stanicu staru dve decenije.

Misija dolazi kada se astronauti koji se trenutno nalaze na svemirskoj stanici bore sa posebnim problemom transporta. U decembru, ruska svemirska letelica Sojuz koja je korišćena za transport kosmonauta Sergeja Prokopjeva i Dmitrija Petelina i NASA astronauta Frenka Rubija do svemirske stanice izazvala je curenje rashladne tečnosti. Nakon što je ocenjeno da kapsula nije bezbedna za vraćanje astronauta, ruska svemirska agencija Roskosmos je 23. februara lansirala zamensko vozilo. Stiglo je u svemirsku stanicu u subotu.

 

Ostavite komentar