Vesti > Svet

PAS OD BALONA... Hm, izgleda da... NIJE od BALONA: Žena RAZBILA skulpturu VREDNU 42.000 dolara

Incident se dogodio u Majamiju, a razbijena skulptura bila je deo čuvene Kunsove serije Psi od balona

Izvor: K1info/Tanjug

19/02/2023 > 21:48

podeli vest:

PAS OD BALONA... Hm, izgleda da... NIJE od BALONA: Žena RAZBILA skulpturu VREDNU 42.000 dolara
Foto: Youtube PrintScreen/Oneindia News


Žena koja je posetila sajam umetnosti u Majamiju slučajno je razbila Psa od balona, skulpturu koja vredi 42.000 dolara.

Do incidenta je došlo tokom VIP pregleda u umetničkoj galeriji Art Vinvud, a neki kolekcionari su mislili da je reč o performansu.

- Video sam da je neka žena stajala tamo, tapkala skulpturu, posle čega je ova pala i razbila se na hiljade komada - rekao jedan od prisutnih umetnika Stiven Gamson, uz obrazloženje da je žena to učinila da bi videla da li je to pravi balon.

Razbijena skulptura bila je deo čuvene Kunsove serije Psi od balona i delo je američkog slikara i vajara Džefa Kunsa, koji inspiraciju crpi iz svakodnevnih predmeta, uključujući i životinje napravljene od savijenih balona.

Kako navodi The Guardian, njegovi radovi dovode u pitanje šta je to likovna umetnost i neki su prodavani za 91 milion dolara.

Skulpture Psi od balona razlikuju se po veličini, pa tako najmanje nisu više od 30 centimetara, dok one najviše imaju više od tri metra visine.

Procenjivačica umetnina u kompaniji Bel-Air Fine Art, Benedikt Kaluh, rekla je da žena nije nameravala da razbije skulpturu i da će osiguranje pokriti štetu.

 

 

Ostavite komentar