Vesti > Svet

LEKAR IZ PAKLA uhapšen u Rumuniji: IZ LEŠEVA VADIO PEJSMEJKERE, pa ih ugrađivao pacijentima

Lekar osumničen da je ugradio oko 240 "divljih" kardiouređaja

Izvor: K1info

18/02/2023 > 15:08

podeli vest:

LEKAR IZ PAKLA uhapšen u Rumuniji: IZ LEŠEVA VADIO PEJSMEJKERE, pa ih ugrađivao pacijentima
Foto: Pixabay.com


Generalno tužilaštvo Rumunije saopštilo je u subotu da je lekaru iz bolnice Sveti Spiridon u Jašiju odredilo 24-časovno zadržavanje u slučaju pejsmejkera ​​izvađenih iz leševa i ugrađenih pacijentima.

Istraga tužioca pokazuje da je doktor navodno ugradio blizu 240 ovakvih aparata tokom pet godina, kao i da je davao fabrikovane dijagnoze ili namerno prepisivao lekove koji izazivaju simptome kako bi ubedio pacijente da im je takva intervencija potrebna, javlja rumunski portal digi24.

Lekaru je određeno zadržavanje do 24 sata i biće priveden u sud u Bukureštu, uz predlog za preventivni pritvor od 30 dana.

Lekar je optužen da je u Rumuniji sa namerom u periodu od 2017. do avgusta 2022. godine ugradio više od 238 uređaja izvučenih iz leševa ili uređaja nepoznatog porekla zanemarujući rizik od izazivanja ozbiljnih zdravstvenih problema ili čak smrti pacijenata.

Iz dokaza proizilazi da je okrivljeni operacionalizovao mrežu sačinjenu od medicinskog osoblja koje mu je davalo pejsmejkere vađene i od preminulih pacijenata, bez poštovanja zakonskih odredbi i bez saglasnosti, pre smrti, dotičnih lica ili srodnika.

"Kasnije je obavio medicinske procedure za reimplantaciju ovih uređaja, a da ih nije registrovao u upravi bolnice  i, shodno tome, bez prolaska kroz interni proceduralni tok, bez znanja Ministarstva zdravlja, sertifikata o garanciji i zaršenim postupcima sterilizacije“, tvrde tužioci u saopštenju.

Doktor je izmislio dijagnoze, a sumnja se da veliki deo intervencija ugradnje nekih implantabilnih kardiouređaja, uključujući i one izvađene od preminulih pacijenata, uopšte nije bio potreban, već su ljudi operisani na osnovu fiktivnih dijagnoza ili nakon upotrebe lekova koji izazivaju potrebne simptome, navode u tužilaštvu.

 

Ostavite komentar