Vesti > Svet

Najzad i prvi ministar iz EU OBIŠAO Tursku: Dendijas u POGOĐENIM područjima

Uprkos višegodišnjoj istoriji rivalstva s Turskom, Grčka je bila među prvim evropskim zemljama koje su poslale spasioce i humanitarnu pomoć

Izvor: K1info/Tanjug

12/02/2023 > 19:02

podeli vest:

Najzad i prvi ministar iz EU OBIŠAO Tursku: Dendijas u POGOĐENIM područjima
Foto: Tanjug/AP/Khalil Hamra


Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas posetio je danas područja u Turskoj pogođena razornim zemljotresom, u pratnji turskog kolege Melvuta Čavušoglua.

Dendijasa je dočekao Čavušoglu, pre nego što su se helikopterom uputili u područja pogođena zemljotresom, preneo je AP pozivajući se na snimke turske državne televizije.

Njegov dolazak označava prvu posetu nekog evropskog ministra Turskoj otkako je zemljotres u ponedeljak pogodio tu zemlju i Siriju.

Njih dvojica su posetili operativni centar u gradu Antakja, gde su obavešteni o najnovijem razvoju događaja koji se tiču evakuacije i spasilačkih napora, kao i humanitarnih potreba.

Potom su otišli u kamp gde su smeštene grčke i ostale međunarodne ekipe za spasavanje.

Spasioci iz zemalja EU su izvukli 205 preživelih iz ruševina, kazao je Dendijas.

- Grčki napori se neće ovde zaustaviti. Grčka će učiniti sve da podrži Tursku, bilateralno ili kao članica EU - poručio je Dendijas.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Čavušoglu je posebno zahvalio grčkim spasiocima ''za njihove nadljudske napore, za neprekidni rad cele nedelje".

- Primetili smo da su svi Grci, ne samo spasioci, bili ushićeni nakon svakog spasavanja...Dobri susedski odnosi se pokazuju u teškim danima - kazao je Čavušoglu.

Vlada u Atini do sada je poslala Ankari 80 tona medicinske opreme i sredstava za prvu pomoć.

Uprkos višegodišnjoj istoriji rivalstva s Turskom, Grčka je bila među prvim evropskim zemljama koje su poslale spasioce i humanitarnu pomoć, nekoliko sati posle katastrofe, piše "Gardijan".

 

 


 

 

Ostavite komentar