Vesti > Svet

Nesreća BRIŠE SUKOBE: Grčki spasioci IZVUKLI devojčicu iz RUŠEVINA, stiže i HUMANITARNA pomoć Tursku

Deo pomoći već je stigao u Tursku ranije danas, a očekuje se da će ostatak biti isporučen sutra do kraja dana

Izvor: K1info

09/02/2023 > 22:02

podeli vest:

Nesreća BRIŠE SUKOBE: Grčki spasioci IZVUKLI devojčicu iz RUŠEVINA, stiže i HUMANITARNA pomoć Tursku
Foto: Printscreen/Twitter/Makis Mylonas


Grčka je danas poslala Turskoj hiljade šatora, kreveta i ćebadi u okviru humanitarne pomoći posle zemljotresa u toj zemlji i Siriji u kojima je poginulo više od 20.000 ljudi, a stotine hiljada ostalo bez domova.

Atina planira da obezbedi ukupno 80 tona humanitarne pomoći koja bi pored ćebadi, kreveta i šatora uključivala i medicinsku pomoć, saopštilo je Ministarstvo civilne zaštite Grčke.

Deo pomoći već je stigao u Tursku ranije danas, a očekuje se da će ostatak biti isporučen sutra do kraja dana, prenosi Rojters.

- Poslali smo lekove, medicinsku i osnovnu humanitarnu pomoć, kako bi barem malo ublažili bol ljudi pogođenih zemljotresom - rekao je ministar civilne zaštite Grčke Hristos Stilijanides, koji je na aerodromu ispratio pomoć u Adanu.

Grčka je u tursku i Siriju poslala i spasilačke timovie, kao i mnoge druge zemlje.

Grčki spasioci su dugo pokušavali da iz ruševina izvuku jednu sedmogodišnju devojčicu, ali nažalost nisu uspeli.  Iako im je rečeno da je samo ona tu, oni su nekoliko minuta kasnije iz ruševina spasili njenu šestogodišnju sestru i svi su od sreće zaplakali.

Grčka i Turska su decenijama u sukobu zbog niza nerešenih pitanja, od teritorijalnih prava u Egejskom moru do etnički podeljenog Kipra i migracija.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis pozvao je u ponedeljak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kako bi izrazio saučešće zbog izgubljenih života.

Dolazeći na sastanak lidera EU u četvrtak u Briselu, Micotakis je rekao da će Grčka biti na čelu inicijative širom EU i domaćin donatorske konferencije u Briselu, koja će imati za cilj obezbeđivanje dodatne pomoći za obnovu oblasti razorenih zemljotresom.

Grčke vlasti saopštile su ranije da su grčki timovi izvukli petoro preživelih iz ruševina u turskom gradu Hataju.

Lokalne vlasti širom Grčke takođe organizuju akcije prikupljanja osnovnih sredstava pomoći koja će biti poslata turskom narodu.

 


 

 

Ostavite komentar