Vesti > Svet

Evropa u PLAMENU RATA: Borelj pomenuo i SRBIJU sa Kosovom

Posle rata u Ukrajini, udarni talasi se osetili širom sveta

Izvor: K1info/Tanjug

19/01/2023 > 18:49

podeli vest:

Evropa u PLAMENU RATA: Borelj pomenuo i SRBIJU sa Kosovom
Foto: Tanjug/AP/


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj upozorio je danas u Madridu da je Evropa u plamenu nakon rata u Ukrajini, čiji su se, kako je rekao, "udarni talasi" osetili širom sveta kada je reč o visokim cenama energenata i hrane.

- Kriza je u Moldaviji, Siriji, Libiji, Srbiji i Kosovu - rekao je Borelj, a prenosi Europa pres.

Borelj se založio podjednako za rešavanje svih kriza, a na događaju koji je organizovao Univerzitet IE u Madridu, osvrnuo se i na reči generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, koji je upozorio na velike izazove s kojima se suočava svet izvan Ukrajine i na potrebu da se prema svima njima postupa jednako.

Borelj je ukazao da je napadom Rusije na Ukrajinu otvorena nova stranica istorije i da će zbog te odluke ruskog predsednika Vladimira Putina posledice osetiti ceo svet, posebno Ukrajinci.

Borelj je u vezi sa tim pozdravio brzu reakciju EU koja je poslala do sada vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Ukrajini u iznosu od 50 milijardi evra.

- Moramo biti sigurni da će Ukrajina pobediti - rekao je Borelj, ukazujući na problem zavisnosti od fosilnih goriva iz Rusije.

Borelj je ukazao da taj problem nije počeo sa ratom u Ukrajini, ali da ga je pogoršao.

- Ono što smo imali je prevelika zavisnost od ruskog gasa - napomenuo je Borelj, navodeći da je pojedinim članicama EU, kao što su Mađarska i Nemačka, Rusija bila gotovo jedini snabdevač.

 

Ostavite komentar