Vesti > Svet

Kad NEMA SNEGA, dobar je i SLADOLED: Oboren temperaturni REKORD u švajcarskim Alpima

Na pojedinim mestima u Alpima su temperature i vremenske prilike kao da je jun, a ne januar

Izvor: K1info/rts.rs

02/01/2023 > 18:53

podeli vest:

Kad NEMA SNEGA, dobar je i SLADOLED: Oboren temperaturni REKORD u švajcarskim Alpima
Foto: Pixabay.com

Rekordne temperature izmerene su na severnoj strani Alpa u Švajcarskoj i u Lihtenštajnu, na visinama oko 400 metara.

U malom severnom švajcarskom gradu Delemonu i glavnom gradu Lihtenštajna Vaducu izmereno je više od 20 stepeni Celzijusa. U Delmonu je prvog dana 2023. godine zabeleženo 20,9 stepeni.

Iz Meteosvisa, švajcarske nacionalne meteorološke i klimatske službe, saopštili su da su januarski toplotni rekordi zabeleženi na nekoliko stanica za praćenje na severnoj strani planinskog lanca Alpa, zbog toplih vetrova sa jugozapada. 

Foto: Tanjug/AP/Matthias Schrader

 

Ukupno 36 mernih stanica izmerilo je lokalno maksimalne temperature a prethodni rekord u januaru – izmeren je 12. januara 1993. u Lucernu. Tada je temperatura dostizala 19,4 stepena Celzijusa.

Temperature u Delemontu su tako iznad proseka u odnosu na januarske temperature za period od 1991. do 2020, što su vremenske prilike za mesec jun, dodali su u Službi.

Delemont je glavni grad severozapadne regije Jura, koja se graniči sa Francuskom.

Foto: Tanjug/AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone

 

Tako su, u skladu sa temperaturama, u Veveju na Ženevskom jezeru ljudi stajali u redu za sladoled, dok su u samoj Ženevi plivači učestvovali u tradicionalnom novogodišnjem kupanju u jezeru.

Najviša januarska temperatura zabeležena bilo gde u Švajcarskoj bila je 24 stepena, i registrovana na južnoj strani Alpa u regionu Tičino, 1944. u Luganu i 2007. u Lokarno-Montiju.

U maloj kneževini Lihtenštajn temperature su u nedelju u glavnom gradu Vaducu dostigle 20 stepeni.

Time je postavljen novi januarski toplotni rekord, koji je nadmašio 19 stepeni zabeleženih 22. januara 1997. godine.

I Moskva beleži rekorde

Neuobičajeno toplo vreme u prestonici Rusije postavilo je klimatski rekord u 2023. godini, saopštio je u nedelju Interfaksu Meteorološki biro Moskve.
„Oboren je temperaturni rekord postavljen 1. januara 1973. godine koji je iznosio plus 4,2 stepena, jer je u nedelju u Moskvi, na glavnoj gradskoj meteorološkoj stanici zabeleženo 4,5 stepeni", rekao je predstavnik meteorološkog biroa.

 

 

 


 

Ostavite komentar