Vesti > Srbija

Nova godina počela sa PROLEĆNIM TEMPERATURAMA: Evo kakvo nas vreme očekuje do kraja januara

Aktuelna sinoptička situacija donela je prolećno vreme širom Evrope, Varšava i Beograd najtopliji gradovi sa 20 stepeni

Izvor: K1info/telegraf.rs

01/01/2023 > 16:41

podeli vest:

Nova godina počela sa PROLEĆNIM TEMPERATURAMA: Evo kakvo nas vreme očekuje do kraja januara
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Jedna od najtoplijih novogodišnjih noći je za nama u Srbiji, temperatura u Beogradu se do duboku u noć nije spuštala ispod 10 stepeni i tek rano ujutro opala je na 8 stepeni. Jučerašnji dan doneo je prolećnih 18 stepeni.

I prvi dan Nove godine isti je kao jučerašnji. Srbija je pod uticajem snažnog anticiklona, uz veoma visok vazdušni pritisak, pa je vreme stabilno, suvo i vedro. Istovremeno, sa jugozapada se prostire visinski termički greben, pa sa severa Afrike preko Mediterana stiže i veoma topla vazdušna masa, što uslovljava prave prolećne temperature usred januara, napisao je meteorolog Đorđe Đurić.

U Srbiji je danas bilo sunčano i veoma toplo za ovo doba godine. Maksimalna temperatura u većini predela bila je više od 15 stepeni, na zapadu Srbije i u Beogradu i do 20 stepeni. Današnje temperature odgovaraju prosečnim makismalnim temperaturama za april mesec. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za početak januara u Srbiji od 1 do 5 stepeni, temperature ovih dana i danas su i za 15 stepeni više od proseka.

Visoke su i minimalne jutarnje temperature, tako da u većini predela izostaje i mraz, osim u kotlinama i na jugu Srbije. I dok je veći deo Srbije i danas kao i juče imao prolećno vreme, na jugu Srbije i u Timočkoj i Negotinskoj Krajini očekuje se zadržavanje magle tokom celog dana, uz maksimalne temperature od 8 do 11 stepeni.

Vrlo toplo je i na planinama, a planine su u Novu godinu ušle bez prirodnog snežnog pokrivača. Očekuju se temperature na nižim planinama i do 15 stepeni, a na onim višim poput Kopaonika i do 10 stepeni.

Identična sinoptička situacija očekuje se i u ponedeljak. Posle jutarnjih -2 stepena na jugu do 6 stepeni na severu Srbije, maksimalna dnevna biće uz sunčano vreme od 12 do 18 stepena, u Beogradu do 16 stepeni, uz sunčano vreme, jedino se u maglovitim predelima očekuje temperatura od 8 do 11 stepeni.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Posle prolećnog početka 2023. godine, uz temperature i do 20 stepeni, sledi postepeni pad, ali i dalje uz natprosečno toplo vreme, pa će u danima za i posle Božića biti oko 10 stepeni. Planine će i dalje biti bez snega.

Prema trenutnim prognozama, mogućnost da dođe do zahlađenja postojaće posle 12. januara i prema sredini meseca, na početku uz povratak temperatura na prosečne za januar.

Od utorka se očekuje nešto više oblaka i malo svežije vreme, ali će ostati i dalje natprosečno toplo vreme. Ujutro se mraz očekuje samo na jugu Srbije, uz maglovito vreme. Maksimalna temperatura biće uglavnom od 10 do 15 stepeni, u Beogradu do 13. Očekuje se uglavnom umereno ili promenljivo oblačno vreme, uz sunčane intervale.

Inače, aktuelna sinoptička situacija donela je prolećno vreme širom Evrope. Osim kod nas, temperature od 20 stepeni beleže se i širom centralne i zapadne Evrope, a Varšava je danas sa 19-20 stepeni uz Beograd najtopliji glavni grad u Evropi, dok je prosek za Varšavu ispod 0 stepeni.

Berlin danas beleži 17 stepeni Celzijusa, a pravo proleće preovladava od juga Evrope u Mediteranu do Baltika na severu i od Atlantika na zapadu Evrope do Rusije na istoku Evrope. Veoma topla vazdušna masa sa Mediterana i Atlantika u vidu veoma toplog jugozapadnog strujanja potisnula je ledenu daleko na istok, unutar Sibira, ali se jedan deo ledenog vazduha zadržava nad Skandinavijom, uz temperature od -25 stepeni, dok se nedaleko južnije u Poljskoj meri čak +20 stepeni.

Usled aktuelne sinoptičke situacije, da je leto, ovakva sinoptička situacija uslovila bi vreo talas sa severa Afrike i temperature vazduha od 40 stepeni širom Evrope i našeg područja.

 

 

 

 

Ostavite komentar