Vesti > Srbija

ZLATO, litijum, kalcijum-karbonat: PREDSEDNIK Vučić o tome kako je BOG POGLEDAO Srbiju

Nova nalazišta prirodnog bogatstva mogla bi da budu pokretač razvoja naše zemlje

Izvor: K1info

15/12/2022 > 23:34

podeli vest:

ZLATO, litijum, kalcijum-karbonat: PREDSEDNIK Vučić o tome kako je BOG POGLEDAO Srbiju
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Gostujući večeras na Radio-televiziji Srbije, predsednik Aleksandar Vučić je imao i dobrih vesti u vezi budućeg privrednog rasta Srbije, naročito kad je reč o sirovinama koje bi mogle da ubrzaju ekonomski razvoj naše zemlje.

Pre svega, tu se mislilo na litijum, čija je potencijalna eksploatacija izazvala dosta bure u Srbiji, ali je predsednik otkrio i niz novina - u vezi sa, kako je rekao - kalcijum-karbonatom, kao i sa novim nalazištem zlata.

- Litijum je strašno važan, mi smo napravili strašnu grešku, ali neću o tome. Šta mislite šta bi Loznica i Rađevina dobili sa 4-5.000 zaposlenih i sa platama od preko 1.000 evra... Ali, za jedno 10-12 godina pričaće se koji će materijali će da zamene litijum. Mislim da je to kalcijum-karbonat, i to smo pronašli u Srbiji - konstatovao je Vučić.

Inače, kalcijum-karbonat je hemijsko jedinjenje koje spada u klasu neorganskih soli. Najčešći oblici kalcijum karbonata su krečnjak, kreda i mermer.

Izuzetnu vest predsednik je dodao i na kraju:

- A pronašli smo i novo nalazište zlata u drugom delu zemlje, jednom od najsiromašnijih u Srbiji. Kao da nas je Bog pogledao - rekao je Aleksandar Vučić.

 

Ostavite komentar