Vesti > Politika

Nemam previše nade, već STRAH od budućih DOGAĐAJA - Kvinta će uvek da PODRŽAVA Albance na KiM

Vučić je rekao da je i za njega, kao i za Kurtija pitanje statusa KiM završeno, dodajući da svoj stav o tome bazira na Rezoluciji 1244

Izvor: K1info/Tanjug

28/11/2022 > 19:01

podeli vest:

Nemam previše nade, već STRAH od budućih DOGAĐAJA - Kvinta će uvek da PODRŽAVA Albance na KiM
Foto: Tanjug/AP/Ole Berg-Rusten


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Aljbin Kurti uglavnom oslanja na silu velikih i moćnijih zemalja sa Zapada i računa da će da primoraju Srbiju da nešto prihvati, a nikako da se pridržava onoga što je potpisano.

Na pitanje čemu možemo da se nadamo u budućim pregovorima između Beograda i Prištine, imajući u vidu izjavu Aljbina Kurtija da je za njega pitanje statusa Kosova završeno još u julu 2010. godine kada je Srbija postavila pitanje Međunarodnom sudu pravde, Vučić je rekao da se ne nada previše već da strahuje od budućih događaja.

- Ako Kurti kaže da je za njega završeno pitanje statusa, dobro. Ja sam mu zahvalan jer je i za mene pitanje statusa završeno. Ja na jednom važnijem aktu baziram tu svršenost statusnog pitanja, a to je povelja UN i Rezolucija 1244 UN, tako da ako je to u pitanju, onda mogu samo da kažem da nemam previše nade, već samo strah od budućih događaja - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Oslu.

Istakao je da je Srbima prekipelo i dodao da Albanci misle da mogu specijalnom policijom da reše probleme na severu KiM, a ne razumeju da time samo podstiču naš narod da bude apsolutno protiv i sve odlučniji protiv njih.

Foto: Tanjug/AP

 

- Izgleda nisu pažljivo slušali, možda je to i dobro, možda sam i suviše rekao - rekao je Vučić i dodao da situacija na severu KiM, ali i svuda u pokrajini, što se srpskog naroda tiče, bukvalno vri.

- Što se nas tiče, naše je da budemo uz svoj narod i da gledamo kako da mu pomognemo, a to na šta se Kurti poziva, on se poziva na sve ono što mu odgovara, a nikada da se pozove na ono što mu se ne sviđa, jer za to što mu se ne sviđa on ima samo jedan komentar što je sumanuto i potpuno besmisleno, a nikako da se pridržava onoga što je potpisano - rekao je Vučić.

Naveo je da Kurti iz dalje prošlosti izvlači zaključke o sopstvenoj nezavisnosti i pravovaljanosti sopstvene nezavisnosti.

Foto: Kosovo Online

 

- I uvek je tako, nećemo valjda da se vraćamo u prošlost, a kada se vratimo u prošlost onda bi da mi objašnjava šta je Slobodan Milošević radio ili ne znam ni ja ko, a nikako da se pridržava onoga što je potpisano u Briselu i što moraju da ispune - rekao je Vučić.

Kako je istakao, to će morati da se ispuni da bi se razgovaralo o nečemu drugom.

Vučić je rekao da će Kvinta uvek da podržava Albance na KiM, te da je podrška Nemaca po tom pitanju najizraženija.

- To je njihovo dete, oni će da ga ljuljaju dokle god mogu i nema tu velike filozofije i nema tu velikih očekivanja sa naše strane - rekao je Vučić.

Naveo je da će Srbiji biti mnogo teško da izdrži pritiske, te dodao da je zabrinut za zemlju, a ne za sebe.

- Meni ne mogu ništa lično odavno, niti imam račune niti imam nekretnine u inostranstvu...Da me ucenjuju bilo čime, besmisleno je. Poslednji mi je mandat predsednički, jedino što mogu to je da ucenjuju Srbiju i to je ono što možemo da očekujemo, ali naše je da se borimo i čuvamo svoju zemlju - zaključio je Vučić.

 

 

 

Ostavite komentar