Vesti > Politika

Vučić: Podnećemo ZAHTEV Kforu za POVRATAK VOJSKE i POLICIJE na KiM, oni to NEĆE PRIHVATITI, ali

Vlada Srbije odlučila na večerašnjoj sednici da se određeni broj vojske i policije vrati na KiM

Autor: K1info

15/12/2022 > 21:06

podeli vest:

Vučić: Podnećemo ZAHTEV Kforu za POVRATAK VOJSKE i POLICIJE na KiM, oni to NEĆE PRIHVATITI, ali
Foto: Printscreen youtube


Vlada Srbije  na večerašnjoj sednici donela je odluku da večeras u elektronskoj formi, a sutra ujutro na administrativnom  prelazu komandantu Kfora uručimo naš zahtev, a u skladu sa Rezolucijom 1244 da se određeni broj vojnog i policijskog osoblja vrati na KiM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na RTS govorio je o aktuelnoj situaciji i otkrio detalje sa sednice Vlade.

Na sednici vlade doneta je odluka da večeras u elektronskoj formi, a sutra ujutru na adminsitrativnom prelazu komandantu Kfora, načelnik Generalštaba uruči naš zahtev, da se u skladu sa Rezolcijom 1244 određeni broj vojnog i policijskog osoblja u stotinama do hiljadu vrati na teritoriju KiM - rekao je Vučić za RTS.

Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic

 

Kaže da je odluka doneta jednoglasno i da samo tražimo poštovanje međunarodnogjavnog prava i ništa više od toga.

- To  bi u ovom trenutku bilo važno zbog zaštite srpskog stnaovništvo i zbog onog zbog čega je i predviđeno Rezolucijom, a to je kontrola adminsitrativnih prelaza, naročito na Jarinju i Brnjaku, i to bi dramatično smanjilo tenzije. To bi bila dobra odluka. Gotovo smo sigurni da to neće biti prihvaćeno na osnovu svega što smo čuli - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da ne smatra da bi bilo loše da prihvate taj zahtev jer, kako kaže, to bi doprinelo miru.

- Da su bolje razmislili - to bi doprinelo miru, smanjenju tenzija, potpuno drugacijem sagledavanju budućnosti i mogućnosti za neka kompromisna rešenja, ali oni to nisu hteli ni da čuju jer je to prst u oko onima koji bi da odlučuju o nama bez nas i da imaju pravo da odlučuju bez prava, o pravdi da i ne govorimo - rekao je predsednik.

Vučić je rekao da će zahtev za povratak sprske vojske i policije na sever KiM biti poslat Kforu, koji je u formalno pravnom smislu apsolutno prava adresa, na osnovu Rezolucije SB UN.

- Komandatu Kforu se daje na osnovu Reozolucije 1244, pošto oni tumače da su oni odgovorni za bezbednost na KiM i da se najpre njima uručuje. Mi u drugom stepenu možemo, ukoliko takvu odluku budemo donosili jednog dana, da idemo i da na sednicu Saveta bezbednosti - rekao je Vučić.

Foto: Printscreen RTS

 

Kaže da se naša strana konsultovala tri dana oko toga i da je doneta ovakva odluka da se zahtev  uputi Kforu.

- Komandant Kfora je obavezan da donese pozitivnu odluku, ali on  će naravno  doneti negativnu. Rezolucija 1244 ne ostavlja mogućnost, te snage moraju da se vrate, nema rokova, i on ne može da odgovori formalno negativno. Može da odloži ili kaže da se nisu stekli uslovi ili nešto, ali ne može da to ne odobri, jer su reči vrlo jasno, koje su njegove obaveze, šta može, a šta ne može - rekao je Vučić.

Dodao je da je pravda odavno postala kategorija kojom, kako navodi, "mi siromašni i slabiji" pravdamo svoje neuspehe jer velike nikada nije ni zanimala.

Navodeći da je ovo prvi put da je Srbija formalno uputila takav zahtev, Vučić kaže da je Zoran Đinđić napravio važan potez koji je bio politički bitan, ali ne i formalno-pravni.

- Gospodin Đinđić je uputio pismo, ali bez direktnog i formalnog zahteva da se vrati naša vojska i policija - kazao je Vučić.

Na pitanje zašto je važno da zahtev bude formalan, Vučić kaže da je važno jer kada se promene okolnosti u svetu, mogu reći da Srbija to nikada nije učinila, pa da zbog toga nisu uradili.

- Oni će nam reći pa vi to nikada niste tražili, možda bismo vam i učinili, ali vi niste ni tražili ono na šta ste imali pravo, ako vi niste tražili, kako mi da vam damo - objaasnio je predsednik.

 

 

 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar