Vesti > Srbija

Vozači, OPREZNO: Za vikend POJAČANA KONTROLA saobraćaja u celoj zemlji

Biće merena brzina u zonama pešačkog prelaza i kontrolisano da li vozači poštuju prava pešaka

Izvor: K1info/Tanjug

02/12/2022 > 09:11

podeli vest:

Vozači, OPREZNO: Za vikend POJAČANA KONTROLA saobraćaja u celoj zemlji
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Tokom vikenda pripradnici saobraćajne policije sprovešće mere pojačane kontrole saobraćaja usmerene  na kontrolu brzine u zonama pešačkih prelaza, rekao je za Tanjug major Aleksandar Radenković, ispred Uprave saobraćajne policije MUP-a ukazavši da je u prethodnom mesecu je 12 pešaka poginulo u saobraćaju. 

- Akcija će biti usmerena na očuvanje bezbednosti pešaka jer su u ovom periodu godine najugroženiji, od novembra do januara meseca kada je dan najkraći. Želimo da skrenemo pažnju i pešacima da povećaju oprez i vozačima da obrate pažnju na pešake. Biće merena brzina u zonama pešačkog prelaza, kontrolisano da li vozači poštuju prava pešaka na pešačkom prelazu, ali i to da li pešaci poštuju saobraćajne propise - rekao je  Radenković.

Prema njegovim rečima, u prethodnih nekoliko nedelja devet pešaka je poginulo na neosvetljenom delu puta i uglavnom su nosili tajmiju garderobu.

- Podsećamo na zakonsku obavezu pešaka koji se kreću putem van naselja, noću ili u uslovima smanjene vidljivosti da moraju biti osvetljeni. Da li će nositi svetloodbojni prsluk ili neku drugo reflektujuću materiju svejedno je, ali to će im povećati bezbednost.  U novembru smo imali 12 poginulih pešaka. Od početka godine imamo manje poginulih pešaka nego što je to bio slučaj prošle godine. Ove je 110 i to je i dalje velika brojka i dalje su nam pešaci jedna od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju uz vozače putničkih vozila - rekao je Radenković.

On je naveo da će maksimalno raspoloživ broj pripadnika Uprave saobraćajne policije biće uključen u kontrolu saobraćaja na teritoriji cele zemlje. 

- Krenuo je ski opening ove nedelje, veliki broj građana se uputilo ka Jahorini, već sledećeg vikenda se otvara sezona i na Kopaoniku, nakon toga ka Zlatiboru, veliki broj naših građana dolazi iz inostranstva za praznike i radićemo u kontinuitetu - podsetio je Radenković.

 

 

 

Ostavite komentar