Vesti > Srbija

TEMPERATURA OBARA SVE REKORDE! VRELI TALAS IZ AFRIKE ZAPALIO SRBIJU, ali od nedelje sledi OBRT...

Beograd je danas jedna od najtoplijih prestonica u Evropi

Izvor: K1info/kurir.rs

Autor: Anica Ninković

30/03/2024 > 16:34

podeli vest:

TEMPERATURA OBARA SVE REKORDE! VRELI TALAS IZ AFRIKE ZAPALIO SRBIJU, ali od nedelje sledi OBRT...
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg


U Srbiji temperatura danas obara sve rekorde za mart mesec. Prave letnje temperature beleže se širom Srbije, pa je tako u ponekim delovima Srbije, prema RHMZ-u, izmereno čak 30 stepeni!

Kao što su meteorolozi ranije najavljivali, prvog dana vikenda nas je obradovalo pravo letnje vreme. Temperature u većini gradova Srbije prelaze 25 podeljak, a u Ćupriji je čak izmereno rekordnih 30 stepeni, stoji na sajtu RHMZ-a.

Ekstremno visoke temperature za ovo doba godine beleže se i u: Bačkim Karlovcima, Loznici, Valjevu, Kragujevcu, Kraljevu, Leskovcu, gde je temperatura dostigla čak 29 stepeni Celzijusa. Najniža temperatura danas izmerena je na Kopaoniku i to 12 stepeni Celzijusovih.

Kako je jutros najavljeno, sa dostignutih 29 stepeni Celzijusa, Beograd je danas jedna od najtoplijih prestonica u Evropi.

Vreli talas iz Afrike i narednih dana doneće Srbiji visoke temperature i to čak 10 stepeni iznad proseka uz vedro i sunčano vreme.

Od utorka hladnije

U ponedeljak uveče prolazno naoblačenje sa kišom, lokalnim pljuskovima, grmljavinom i padom temperature uz pojačan zapadni i severozapadni vetar zahvatiće zapadnu polovinu zemlje, a tokom noći ka utorku i ostale predele.

U utorak pad temperature za 7 do 12 °S u odnosu na prethodne dane, pa će maksimalna temperatura od utorka do četvrtka biti od 17 do 23 °S.

Foto: screenshot/RHMZ

 

Od petka pretežno sunčano i sve toplije.

Nije isto 30 stepeni u martu i u avgustu

Čuveni meteorolog Nedeljko Todorović nedavno je izjavio i da nije isto kada je temperatura na 30 podeljku tokom marta meseca i tokom leta.

- Sunce je tada više na nebu i više energije pristiže na zemlju, samim tim ljudski organizam se više zagreva, za nekih 5-6 odsto više nego na današnji datum, iako je temperatura vazduha ista - zato što se vazduh zagreva posredno od zemljišta i onda zemljište kako energiju primi, tako izračuje i vazduh se zagreva - rekao je meteorolog Nedeljko Todorović za RTS.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 
Blagi oprez savetuje se srčanim bolesnicima

Biometeorološka situacija će biti povoljna za većinu hroničnih bolesnika i meteoropata. Blagi oprez se savetuje srčanim bolesnicima.

Moguće meteoropatske reakcije su promenljivo raspoloženje i glavobolja. Preporučuje se adekvatno odevanje u skladu sa očekivanim termičkim uslovima.

Ostavite komentar