Vesti > Srbija

STRAŠNI PODACI! U poslednjih 10 godina u Srbiji je bilo 2 slučaja OTMICE DECE: Nažalost, oba sa TRAGIČNIM EPILOGOM

Kordinatorka sa javne politike u ASTRI za Tanjug iznela podatke

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

28/03/2024 > 11:03

podeli vest:

STRAŠNI PODACI! U poslednjih 10 godina u Srbiji je bilo 2 slučaja OTMICE DECE: Nažalost, oba sa TRAGIČNIM EPILOGOM
Foto: Freepik.com


Podaci Organizacije koja se bavi borbom protiv svih oblika eksploatacije (ASTRA) pokazuju da je u prethodnih 12 godina servisu podrške nestaloj deci, deci u riziku i njihovim roditeljima ili starateljima upućeno oko 5.000 poziva, a gotovo polovina slučajeva su deca koja beže iz porodica ili socijalnih ustanova u kojima su smeštena, rekla je za Tanjug Jasmina Krunić, kordinatorka sa javne politike u ASTRI. 

- Podaci ASTRE koja već 12 godina vodi Evropski broj za nestalu decu u Srbiji pokazuju da smo mi zabeležili gotovo pet hiljada poziva u proteklih dvanaest godina. Statistika pokazuje da uprkos asocijaciji koju svako ima kada čuje za nestanak deteta, da je reč o otmici ili ozbiljnom krivičnom delu... podaci pokazuju da gotovo polovinu slučajeva čine deca koja beže iz svojih porodica, hraniteljskih porodica, iz socijalnog smeštaja zbog različitih razloga - od zanemarivanja, porodičnog ili vršnjačkog nasilja - rekla je za Tanjug Jasmina Krunić, kordinatorka za javne politike u ASTRI.

 Ona je dodala da su slučajevi otmice dece i dalje veoma retki.

- Slučajevi otmice dece i dalje su vrlo retka pojava - 3 odsto. U poslednjih 10 godina, bilo je dva takva slučaja, oba sa izuzetno uznemirujućim, tragičnim epilogom - rekla je Krunić. 

Kako je navela, potom slede takozvane roditeljske otmice u situacijama kada roditelj koji nema starateljstvo pokušava da dođe do partnera, do dece ili samo do dece kako bi naudio drugom partneru. 

- Zbog specifičnog geografskog položaja Srbije, kao i izloženosti brojnim legalnim i ilegalnim migracionim tokovima, zabeleženo je i 17 posto slučajeva nestale dece migranata bez pratnje - rekla je Krunić i dodala da se isti procenat beleži i u slučajevima izgubljene, povređene ili na drugi način nestale dece, koja ne pripadaju  navedenim kategorijama. 

Ona je podsetila da od prošle godine, Srbija ima i sistem ranog uzbunjivanja u slučaju nestanka deteta „Pronađi me“, a ASTRA je bila jedna od 17 članica republičkog Tima za uvođenje Amber Alert sistema u Republici Srbiji, koji je uspostavilo i vodilo Ministarstvo unutrašnjih poslova. 

Krunić je napomenula da ASTRA sve prijave prosleđuje policiji, ali nastavlja da radi sa podnosiocima prijave - roditeljima, starateljima, institucijama i organizacijama koje se obraćaju toj organizaciji u slučaju deteta u riziku od nestanka ili nestalog deteta. 

- Mi u okviru servisa 11600 pružamo različite vrste podrške deci, roditeljima i starateljima tokom potrage, deci i porodici nakon pronalaska, a servis je namenjen i prijavljivanju nestanka deteta i saradnji sa nadležnim institucijama - rekla je Krunić. 
 

Ostavite komentar