Vesti > Srbija

SPASILAC GSS za K1 otkriva SVE DETALJE POTRAGE ZA MALOM DANKOM? Šta je do sada urađeno da se dete pronađe?

U emisji "Uranak" na K1 TV govorio je Alelsa Gluščević

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

28/03/2024 > 10:39

podeli vest:

SPASILAC GSS za K1 otkriva SVE DETALJE POTRAGE ZA MALOM DANKOM? Šta je do sada urađeno da se dete pronađe?
Foto: K1 Televizija


MUP je saopštio da je potraga za nestaom devojčicom iz Banjskog polja obustavljena, i da će je policija nastaviti intenzivnim operativnim radom. Tokom protekle potrage čuli smo da je teren nepristupačan kao i da kroz pojedine delova Brestovačke banje i Banjskog polja i obučeni ljudi veoma teško prolaze.

Kako organizuje pretraga takvog terena, kakovu su obuku prošli oni koji je traže nestale osobe, koliko i kako u takvim situacijama mogu da pomognu psi, koji su pripadnici GSS poveli sa sobom na teren. U kom pravcu može da se kreće dalja istraga i da li smo izgubili vreme i Danku tražili na mestima gde nije sama mogla da dođe? O ovome su u emisji "Uranak" na K1 TV govorili Božidar Spasić, bivši obaveštajac službe Državne bezbednosti i Alelsa Gluščević, spasilac GSS.

- Dobili smo poziv od MUP-a, pozive obično dobijamo od njih ili mi sami, u zavisnosti koja vrsta pretrage je u pitanju. Od samog nestanka na lice mesta dola je naša ekipa i bili su do 5 ujutru, uveče su im se oko 12 pridružili psi, a mi smo od 5 ujutru nastavili pretragu. Ovo je bila koordinisana akcija, napravljen je štab i tu su se donosile odluke vezane za pretragu, a MUP je vodilo slučaj, ali zajedničkim snagama smo sve to radili. Kreće se od mesta poslednjeg viđenja, i radila se brza pretraga celo terena, tu je bilo više od 500 ljudi. Obišli su sve, svaku stazu, svako polje... Na sve to došli su dronovi sa termalnim kamerama i bilo kakav trag  termalni je ispitan. Posle toga su došli psi koji su sve ispitali. Prvo smo došli sa 3 psa, svaki pas je pretražio istu zonu, da se slučajno ne desi da je neki pas pogrešio - rekao je Aleksa.

Kada je on bio na terenu padala je kiša i bilo je prilično hladno.

- Sve je pregledano, vodotok, kanal, svaki bunar je pregledan, kanal ispod puta i nigde devojčice nema. Uvek sa nadamo da ćemo je naći. Prostor od 11 km pregledan je više puta. Mesto gde je devojčica posledni put viđena je pretežno brdsko sa nekim delovima gustog rastinja, a plac na kome se kuća nalazi ima negde oko desetak ari i to je sve pretraženo. Mi kad dođemo na samo mesto radimo procenu i analizu terena, uzbrdice, nizbrdice, reljef, tako da sve to ulazi u proces zona pravljenja zona pretrage koje se dalje koriste - rekao je on.

Foto: K1 televizija

 

Jel moguće da dete (2) odšeta i nestane?

- To je sada na nivou statistike, ali sve je moguće, ima mnogo faktora, možda je igrajući se odšetala u šumu pa se izgubila. Za odraslog čoveka taj teren nije opasan, ali za decu jeste, podataka o tome da li ma divljih životinja nemam, ali ja nismo naišli na njih. Postoji nisko rastinje kroz koje je teško proći kroz to, ali i to je pregledano. To je polunaseljeno mesto. Svaka kuća je detaljno pregledana, svi su sarađvali i niko nije pravio problem. Sama kuća izgleda napušteno, tu niko ne živi, kuća je stara a majka ih je dovela da se tu igraju - rekao je Aleksa. 

Kako je rekao Aleksa iz GSS ne postoje sprave koje mogu da pokažu da je dete zakopano, ali ako se primeti da je nešto negde zakopano, kopano naravno da će se stavti tačka da se to mesto pretraži, ali tokom pretrafe takva mesta nisu primećena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar