Vesti > Srbija

PROTEST zdravstvenih RADNIKA Gračanice! Ne mogu da podignu svoj ZARAĐENI NOVAC (VIDEO)

Pedijatar Doma zdravlja u Ugljaru Zorica Jovanić istakla je da ove apele niko ne čuje

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

23/02/2024 > 13:16

podeli vest:

PROTEST zdravstvenih RADNIKA Gračanice! Ne mogu da podignu svoj ZARAĐENI NOVAC (VIDEO)
Foto: Tanjug printscreen


Zdravstveni radnici sa teritorije opštine Gračanica okupili su se danas ispred pošte u tom mestu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog toga što, usled odluke tzv. centralne banke Kosova, nisu u mogućnosti da podignu svoje plate.

Doktor Dalibor Stojanović izjavio je da pored toga što radnici ne mogu da podignu svoj zarađeni novac, čitava ova situacija dovodi u opasnost i pružanje zdravstvenih usluga pacijentima.

- Mi smo do 1. februara na ovom mestu primali plate. Zbog odluke tzv kosovskih vlasti primorani smo da za svoje plate idemo do najbliže ekspoziture Komercijalne banke u Kuršumliji. To je za većinu nas dodatno maltretiranje i dodatni trošak. Sada ćemo morati da prelazimo 80 kilometara u jednom pravcu da podižemo svoju platu koju smo zaradili radeći svoj posao kao zdravstveni radnici - rekao je Stojanović novinarima.

Pedijatar Doma zdravlja u Ugljaru Zorica Jovanić istakla je da ove apele niko ne čuje, što je prema njenim rečima, perfidna i suptilna igra "velikih".

- Mi smo mali i ne možemo ništa, ali hajde da sednemo i da se dogovorimo šta treba uraditi da bi smo živeli u miru jedni pored drugih ako ne možemo zajedno - rekla je doktorka Jovanić.

Zdravstveni radnik Vladimir Petković apelovao je na predstavnike međunarodne zajednice da radnicima, ali i pacijentima obezbede osnovno pravo na život i egzistenciju.

Foto: Tanjug printscreen

 

- Ovaj potez Prištine ugrožava, ne samo rad zdravstvenih radnika, nego i same pacijente, među kojima ima puno starih i bolesnih koji nisu u situaciji da odu po svoja primanja. Pitam se kako će oni da obezbede novac za hranu i lekove - rekao je on.

Takozvana kosovska centralna banka donela je uredbu kojom se od 1. februara zabranjuje upotreba dinara na KiM, zatim je saopštila da je u saradnji sa bankama i drugim finansijskim institucijama preduzela dodatne mere za, kako navode, lakše sprovođenje uredbe o zabrani korišćenja srpskog dinara.

Rok koji su odredili, kako su naveli, neće moći da bude duži od tri meseca, a vlasti u Prištini su prethodno u dva navrata, bez ikakvog obrazloženja, zabranile transport dinara do trezora koji se nalazi u Leposaviću.
 

Ostavite komentar