Vesti > Srbija

U TRAVI MINOM OTKINUTI PRST MALOG DANILA (2): Neprebol i patnja 23 godine posle terorističkog napada Albanaca na autobus

ordana Đorić iz Lapljeg Sela, jedna od preživelih putnica iz autobusa koji je naleteo na minu na putu, još se živo seća užasa

Izvor: K1info/novosti.rs

Autor: Ognjen Nestorović

16/02/2024 > 21:50

podeli vest:

U TRAVI MINOM OTKINUTI PRST MALOG DANILA (2): Neprebol i patnja 23 godine posle terorističkog napada Albanaca na autobus
Foto: KFOR


Pomenom u Crkvi Svete Petke u Lapljem Selu kod Gračanice i parastosom na lokalnom groblju, danas je na Kosovu i Metohiji obeleženo 23 godine od terorističkog napada na autobus "Niš-ekspresa" u Livadicama kod Podujeva, kada je poginulo dvanaestoro Srba, a povređeno 43.

U autobusu su bili raseljeni Srbi koji su u pratnji vojnika Kfora išli u Gračanicu, da obeleže Zadušnice. U ovom monstruoznom napadu poginuli su: Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić, kao i Nebojša Cokić, njegova supruga, Snežana, koja je bila u osmom mesecu trudnoće, i dvogodišnji sin Danilo.

Gordana Đorić iz Lapljeg Sela, jedna od preživelih putnica iz autobusa koji je naleteo na minu na putu, još se živo seća užasa:

- Dok sam živa pamtiću osmeh i vesele okice dečaka koji je trčkarao po autobusu do eksplozije.

Pošto je autobus naišao na minu, ranjene putnike vojnici iz pratnje su potom satima držali na putu.

- Nama koji smo bili ranjeni nisu dozvolili da se vratimo u centralnu Srbiju već su nas transportovali u njihovu bolnicu u Kosovu Polju - pričala nam je Gordana.

- Do mesta nesreće nisu puštali nikog, ni novinare, ni rodbinu, ni one raseljene Srbe sa Kosmeta u kuršumlijskoj i drugim opštinama, koji su odmah posle nesreće krenuli ka Merdaru da pomognu ranjenima. Oni su nam kasnije rekli da su tu negde u travi videli i minom otkinuti prstić malog Danila.

Za ovaj zločin, ni posle više od dve decenije, nisu odgovarali ni neposredni izvršioci, ni njihovi nalogodavci. To, između ostalog, kako je podsetila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, između ostalog svedoči, o potpunoj nesposobnosti i nezainteresovanosti privremenih institucija samouprave u Prištini da se suoče sa zlodelima počinjenim u ime takozvanog nezavisnog Kosova, ali i o pasivnosti međunarodne zajednice.

- Poražavajuća je činjenica da je ovaj slučaj zatvoren, a da je jedinog osumnjičenog, Fljorima Ejupija, koji je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora, tzv. Vrhovni sud Kosova oslobodio 2009. godine, usled nedostatka dokaza - naglašava se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ostavite komentar