Vesti > Srbija

Vučić: Srbiju je lane posetilo 2,1 MILION turista, a devizni priliv od te grane bio je 2,55 milijardi EVRA

Predsednik Srbije prisustvuje otvaranju sajma u Beogradu

Izvor: K1info

21/02/2024 > 18:35

podeli vest:

Vučić: Srbiju je lane posetilo 2,1 MILION turista, a devizni priliv od te grane bio je 2,55 milijardi EVRA
Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs/Shutterstock/beogradskisajamturizma.rs


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanom otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma na Beogradskom sajmu.

- Srbiju je u toku prošle godine posetilo 2.100.000 stranih turista, u prošloj godini bila je prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu koja je iznosila 79 odsto, devizni priliv od turizma u 2023. godini bio je rekordnih 2,55 milijardi evra - kazao je večeras predsednik Vučić.

 

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras na otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu da je prvi put u istoriji Srbije broj stranih gostiju prošle godine premašio broj domaćih turista, kao i da je Srbija u 2023. bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu, od 79 odsto.

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ/bs

 

- Ovo nisam rekao ja već najnoviji barometar Svetske turističke organizacije. Devizni priliv od turizma u 2023. godini iznosio je rekordnih 2,55 milijardi evra, što je za milijardu i 112 miliona evra više nego 2019. godine, a čak 3,5 puta više nego 2012. godine - rekao je Vučić.

Naveo je da je Srbija prošle godine imala ukupno 4,2 miliona dolazaka turista, kao i 12,4 miliona noćenja, što je više nego dvostruko više u odnosu na period od pre 10 godina. 

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ/bs

 

- Takođe, Srbija je 2023. povećala broj dolazaka stranih gostiju za 15 odsto u odnosu na nivo pre pandemije, dok je međunarodni trend bio pad od 12 odsto u odnosu na 2019. godinu. Pri tome u 2023. strani gosti su realizovali 5,5 miliona noćenja, tri puta više nego što je bilo u 2012. godine. Ove godine je, iako je tek početak godine evidentiran, rast ukupnih dolazaka za oko tri odsto, pa broj noćenja čak za 19 odsto u odnosu na isti period lane - naveo je Vučić.

Naglasio je da bi sve to trebalo da znači da smo mnogo toga uradili, ali da nam je potrebno mnogo više da radimo i da nije zadovoljan brzinom kojom se isporučuju rezultati.
 

 

U paviljonu Nacionalne turističke organizacije Grčke, biće prisutni izlagači iz cele zemlje, od regionalnih predstavnika, turističkih organizacija iz najpopularnijih grčkih destinacija do profesionalnih udruženja.

 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Srbija će svoje turističke adute predstaviti u Hali 4 Beogradskog sajma kroz nastupe Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Beograda, Turističke organizacije Vojvodine, kao i mnogobrojnih regionalnih i lokalnih turističkih organizacija iz svih delova Srbije.


Turistička organizacija Srbije predstaviće se pod sloganom "Srbija. Doživi!", a pored aktivnog odmora akcenat će biti na bogatstvu različitosti, kroz promociju novih brošura pod nazivom "Uporište duhovnosti" i "Moj Dunav".


Među izlagačima Turističke organizacije Srbije su Ministarstvo turizma i omladine, Skijališta Srbije, Zavod za zaštitu prirode, Prirodnjački centar Svilajnac i Agencija za bezbednost saobraćaja.


Nastup Turističke organizacije Beograda biće u znaku predstojeće izložbe EXPO 2027, kada će direktor Miodrag Popović potpisati protokol o promotivnoj saradnji između EXPO 2027 i ove organizacije i sastati se sa predstavnicima turističkih organizacija iz Izmira, radi proširenja turističke saradnje sa Turskom.

 

 

 

 

Ostavite komentar