Vesti > Srbija

Završio fakultet, vratio se na selo i NE KAJE SE! Vojo iz Radaljeva je proglašen za NAJDOMAĆINA za 2023. godinu (FOTO)

On se bavi povrtarsvom, ima plastenik u kome članovi porodice uzgajaju zelenu salatu, spanać i rasade povrća

Izvor: K1info/RINA

18/02/2024 > 11:24

podeli vest:

Završio fakultet, vratio se na selo i NE KAJE SE! Vojo iz Radaljeva je proglašen za NAJDOMAĆINA za 2023. godinu (FOTO)
Foto: RINA


Tošovići iz sela Radeljevo kod Ivanjice nadaleko su poznati povrtari i poljoprivrednici. Počelo se u njihovom domaćinstvu davno, sa samo jednim plastenikom, a sada se oni prostiru na 5.000 kvadratnih metara. U njima vredni članovi porodice uzgajaju zelenu salatu, spanać i rasade povrća.

Za njihov marljiv rad i veliki trud stiglo je i priznanje, jer je Vojo Tošović proglašen za Najdomaćina Srbije 2023. godine u oblasti povrtarstva na konkursu koje je organizovalo Ministartvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredna komora Srbije.

- Posao sam nasledio od dede i oca. Oni su decenijama na lokalnu pijacu iznosili naše proizvode, ja sam poslednjih petnaest godina to zajedno sa ukućanima podigao na viši nivo i sada je cela porodica uključena. Sedmoro nas je u kući i radimo ko šta i koliko može, preklapamo se i dopunjujemo. Posla u plasteniku uvek ima, ali mi ne bežimo od teškog rada - rekao je ivanjički najdomaćin, Vojo Tošović.

Ponosan je što je dobio laskavo priznanje za svoj uloženi trud i rad i kaže da mu to daje dodatan podstrek da nastavi u istom pravcu. Nije se pokajao nijednog trenutka što se posle završenog školovanja vratio u svoje rodno selo.

- Ja sam uvek sebe video na selu. I na fakultetu i odsluženju vojnog roka, uvek sam svojim drugarima pričao o lepoti sela i da želim da ostanem i da zasnujem porodicu na selu. I sada kada sam dobio ovu nagradu, zvali su me sa svih strana i puna srca su mi rekli da sam uspeo u onom o čemu sam oduvek maštao - rekao je on.

Svih sedam članova porodice Tošović, od najstarijih do najmlađih uključeno je u radove u plastenicima, a neki neretko pozovu i dodatno pojačanje.

- Najviše posla ima u maju, tada je prodaja rasada. Kasnije se sve to posadi, posle čega sledi održavanje i berba. I moje društvo iz škole mi rado pomaže. Često dolaze kod mene kada je sezona da zajedno obavimo poslove. Ipak, žene u našoj porodici ipak rade one malo lakše, a muškarci teže poslove - rekla je ćerka najdomaćina, Nikolina Tošović.

Inače, uz zvanje Najdomaćina ova nagrada sa sobom nosi i novčani deo, koji je Vojo podelio sa onima kojima je novac u ovom trenutku potrebniji.

Ostavite komentar