Vesti > Srbija

Šešelj o STRAHU Vučića od SVETSKOG RATA

Vojislav šešelj je na K1 govorio o Rusiji, kosovskom pitanju, odnosu Zapada i Istoka, Evroprajdu, Kosovu, Vučićevim satelitima...

Izvor: K1info

21/09/2022 > 14:59

podeli vest:

Šešelj o STRAHU Vučića od SVETSKOG RATA
Foto: K1 screenshot


Orden koji mu je nedavno dodelila Srpska pravoslavna crkva izazvao je oprečne reakcije na društvenim mrežama, u regionu, ali je uzbunio i Evropsku komisiju. Poznat je i u Južnoj Africi. Na korici knjige koja je stigla iz te daleke zemlje njegova slika i naslov "Najbolji pravnik na svetu".

A koliko se danas poštuje međunarodno pravo na primerima rata u Ukrajini, kosovskom pitanju, odnosu Zapada i Istoka, Evroprajdu... ovog jutra je u "Uranku" na televiziji K1 sa Vojislavom Šešeljem razgovarala Jovana Joksimović.

U intervjuu za današnju Politiku Šešelj je kazao je da nikada neće napustiti politiku, a u "Uranku" je to i objasnio.

- Kako da napustim politiku kad je politika moja sudbina? Neću biti predsednik Srpske radikalne stranke, ali ću ostati u politici. Ako ništa drugo – pisaću. Ja sam hteo da se već povučem i da sada u septembru održimo vanredni kongres i da se bira novi predsednik, međutim većina članova predsedničkog kolegijuma koje sam konsultovao bila je protiv toga. Svi su se odbori okružni i opštinski oglasili i zatražili da ostanem na čelu stranke – kazao je Šešelj na K1. – Onda sam tu odluku odložio do maja sledeće godine kada je redovni kongres. Ja sam već 32 godine na čelu stranke i ima utisak, s aspekta rezultata poslednjih izbora, da sam narodu dosadio. Iako su mi emisije veoma gledane na svim televizijama na kojima se pojavim. Problem mora biti u meni, ne može biti u narodu.

O crnim prognozama predsednika Aleksandra Vučića iz Njujorka, da u narednih mesec do dva može da nas snađe ono što nije od Drugog svetskog rata, i o tome što je Putin jutros proglasio delimičnu mobilizaciju, Šešelj je kazao da opasnost od svetskog rata nije velika.

- Ja mislim da postoji realna opasnost od svetskog rata. ali ona nije tako velika baš da moramo svi da brinemo i jadikujemo zbog toga. Mislim da će Zapad učiniti sve da se taj rat ne desi. Zapad nije spreman za taj rat. Rusija ima superiornije atomsko oružje, ima superiornije konvencionalno oružje kad se sve sabere, a ima i oružje za borbu protiv tuđih satelita. Rusija je u stanju da za kratko vreme poobara sve špijunske satelite koje su zapadne zemlje lansirale. I Kina ima čak tu tehnologiju, a Amerika je još nema. Nije im ovo vreme da ulaze u rat sa Rusijom. Oni bi preko posrednika da ratuju i iskoristili su Ukrajinu. Rusi i Ukrajinci su faktički jedan narod, ukrajinski jezik je zapravo dijalekat ruskoga. Kao i beloruski. Skoro svi Ukrajinci znaju ruski jezik i ogromna većina ga je govorila, tako je isto i u Belorusiji.

Istakao je i da se Vučić pribojava svetskog sukoba.

- Pribojava se sukoba Rusije protiv zapadnih sila. Može i Kina protiv Amerike, jer Kina mora da povrati Tajvan, samo je pitanje vremena kad će. Najbolje bi bilo da ga povrati mirnim putem, da Tajvan dobije status kakav ima Hong Kong, da ima unutrašnju autonomiju. Hong Kong ima svoj dolar, svoju valutu, upola slabiji od američkog ali postoji. Kina samo traži da bude suverena i da odbrana bude jedinstvena. Sve ostalo bi dala u sklopu autonomnih prava Tajvanu, jer je njoj u interesu da se Tajvan dalje ekonomski razvija. Na svojoj teritoriji stvara slobodne zone gde postoje maksimalna autonomna prava da bi se privreda što brže razvijala i  vukla ostatak Kine napred. Na primer šangajski reon, ima dosta tih zona – kazao je.

Zapad je do zuba naoružao Ukrajinu, rekao je Šešelj jutros na televiziji K1.

- Punih osam godina je Zapad trenirao oružane snage Ukrajine, komandovao njima. Još uvek je tamo dosta zapadnih stručnjaka i dosta plaćenika u ukrajinskoj vojsci. Verujem Šojguu kada kaže da je poginulo manje od 6.000 ruskih vojnika, a da je Ukrajina izgubila 61.000 vojnika. Ne zna se koliko je plaćenika među njima. Da je Ukrajina vodila pametnu politiku, zbližila se s Rusijom i sve više se zbližavala, sačuvala bi nezavisnost, sačuvala bi svoju teritoriju, imala bi gas i naftu po cenama kao što su u Rusiji, na raspolaganju ruska rudna bogastva po najnižim cenama i ogromno tržište. Da su pametni ljudi rukovodili shvatili bi to i držali se toga. A oni su sebi dozvolili da naizgled budu mezimče Zapada pa je Zapad instrumentalizovao u svoje svrhe. Zapad je spreman da se bori protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca, ali da sam uđe sa svojim trupama, u to apsolutno ne verujem – rekao je Šešelj.

Istakao je i da je Putin spreman da okonča rat.

- Kada mobiliše još 300.000 vojnika on će ga vrlo brzo okončati. Ma kakav poraz? Kako Putin da doživi poraz, nemojte da nasedate takvim pričama. Deset puta više Ukrajinaca je poginulo i Rusija drži petinu teritorije Ukrajine još uvek. Kakav je to poraz? Zauzeće i ostatak, celu Ukrajinu i to je u redu. Da se Ukrajina vrati svojoj majci Rusiji, to je sve ruska zemlja. Ono što je prozapadno se uglavnom iselilo. 

Vojislav Šešelj Jovani Joksimović: Imate noge od milion dolara

Foto: K1 screenshot

 

Vojislav Šešelj je, uz očekivano oštre kritike na račun svojih političkih oponenata, uspeo je i da nasmeje Jovanu Joksimović.

Naime, Šešelju je na samom početku gostovanja ispala bubica i Jovana je ustala da mu pomogne.

- Želeli ste da vam tu bubicu ne zakačimo kako treba i sad morate sami da je zakačite. Pošto gostujete često po emisijama onda verovatno i znate – na šta se Vojislav Šešelj nasmejao i namestio bubicu uz komentar: - Ne treba da imate sumnju da sam je sada namestio kako treba.
- Nisam morala ja da vam pomažem – rekla je Jovana na šta je Šešelj odgovorio: - Pa dobro, da te lepe noge malo prošetate.
- To radite svaki put dođete kod mene – kazala je Jovana Joksimović s osmehom.
Šešelj se potom izvinio urednici "Uranka".
- Prošli put sam vam rekao da prošetate te lepe noge oko mene, možda ste se naljutili?
- Pa trebalo vam je tri godine da me pitate da li sam se naljutila -
odgovorila je Jovana, a Šešelj se opravdao: - Pa nismo se u međuvremenu videli. Doduše, zvali ste me celog leta ali ja kada su velike vrućine ne mogu da dođem i dodao:
- Kad ste se tek pojavili na RTS-u, onda je jedan moj sapatnik Milan Lukić rekao: "Ima noge od milion dolara!". I onda su to svi govorili.
Jovana je sa širokim osmehom odgovorila:
- Dobro, To je davno bilo. A ako je to i dalje ostalo tako, onda sam ja srećna. Hvala vam.
- Ostalo je, sigurno –
kazao je Šešelj, a potom su nastavili razgovor.

 

O međunarodnom pravu

Na televiziji K1 Šešelj je danas istakao da je i po međunarodnom pravu u redu da Rusija zauzme Ukrajinu.
- Po realističkoj teoriji međunarodnog javnog prava koja je razvijana u Americi i čiji je tvorac Hans Morgentau samo načelno su države u međunarodnim odnosima ravnopravne. Te ravnopravnosti nikada u praksi nema. Ili postoji ravnoteža snaga velikih sila pa male niko ne dira ili se one neprekidno moraju boriti za svoju egzistenciju. Ukrajini niko nije ugrožavao egzistenciju dok ona nije počela da ugrožava Rusiju. Zar je trebalo da Rusija dozvoli Ukrajini da uđe u NATO? Još uvek to želi, i u NATO i u EU. Rusija kaže ne može. Hteli su pored hleba pogaču i sada ginu jadni Ukrajinci. Žao mi je te sirotinje, jer kad izbije rat bogataši beže. To se desilo i kod nas 1999. Insistirao da se sva deca ministara i državnih funkcionera vrate u Srbiju dok traje bombardovanje, i uspeo sam u tome. Kad je otadžbina u opasnosti trebalo bi svi da smo tu. Naša otadžbina je u opasnosti sve dok se ne reši kosovsko - metohijski problem. Mislim da se neće naći naći režim u Srbiji koji bi prihvatio nezavisnost Kosova, to nisu prihvatile ni "Dosmanlije".

Zavetnici, Dveri i Miloš Jovanović su Vučićevi sateliti

Lažna patriotska opozicija samo otežava vlasti, kazao je Šešelj.

– Lažna patriotska opozicija su Miloš Jovanović, Boško Obradović i Milica šljivovica. Umesto da podrže vlast oni otežavaju. Odlučeno je da ova vlast nikada neće priznati nezavisnost Kosova, da se Rusiji neće uvesti sankcije, da će se pomagati narodu u Crnoj Gori i zaštititi Srbi u Bosni i Hercegovini i po te četiri tačke treba svi da podržimo Vučića. Kad dođu na red zakoni onda žestoko napadajte vlast kada imate argumente. SNS i Vučić su ih višestruko pomagali u kamapanji. Bili su Vučićevi sateliti i bili su sredstvo da se suzbiju Srpski radikali. Ne kajem se što sam podržao Vučića iz principijelnih razloga i po ova četiri pitanja ga i dalje podržavam i podržavaću ga i dalje. Njegovoj stranci su smetali Srpski radikali u skupštini pa su Milici šljivovici davali kancelarije, SNS davao svoje članove da glume da su njeni. Ima indicija da su Obradović i Jovanović dobijali materijalnu pomoć. Ne mogu da tvdrim, nemam dokaze, ali odakle njima da imaju više novca od Radikala? Mi smo štedeli. Rusija opozicionim strankama u Srbiji nikada nije davala novac.  P prozapadna opozicija je slaba – kazao je Šešelj.

Foto: K1 screenshot

 

O SNS-u

Vojislav Šešelj kazao je da se u stranci Aleksandra Vučića svašta "nakotilo".
- Ima glomaznu stranku, svašta mu se u stranci „nakotilo“. Ima i prozapadnih i antirusa, ima Šormaza, Zoranu Mihajlović, Nebojšu Stefanovića... Bolje mu je da sprovede čistku pa da očisti ono što je nepouzdano. Milošević je napravio veliku grešku što je dozvolio da se formira JUL za koji je mislio da će biti korektiv SPS, a JUL je uzjahao SPS i tamo su se sjatili svi oni koji su odstranjivani iz SPS-a. Sa nula glasova u narodu bili su skoro u vlasti.

Hag kao životna želja

Životna želja mi je bila da se nađem u Hagu, kazao je Šešelj danas Jovani Joksimović.
- Hteo sam da se dokažem na onom polju gde sam najpotkovaniji. Gde najviše znanja imam, i dokazao sam to celom svetu. Na ovoj knjizi piše "The best lawyer in the world“ i napisao je publicista i izdavač Vesel Osthajzen iz Južne Afrike, poreklom Holanđanin. Bio mi je u poseti nakon povratka iz Haga, 100 knjiga mi je dao i sve sam razdelio, naročito stranim novinarima.

O ministrima u vladi

Šešelj nije štedeo reči kada je kritikovao ministre u vladi.
- Zorana Mihajlović je upropastila EPS. Zbog nje nemamo ugalj. Nije obišla nijedan rudnik, zatvara ih, nijedan ne otvara. Kameni i mrki ugalj imamo u dolini Ibra. Smeta mi što je izdajnik srpskog naroda, što je tražila da se izglasa da je u Srebrenici bio genocid. Vučić bi trebalo da se otarasi Zorane Mihajlović, Stefanovića, Ružića i Lončara. Ovi ministri ne rade ništa. Ružić je spreman da svakog trenutka Vučiću zabode nož u leđa. Vučić može da računa na Suzanu Grubješić i Milana Antonijević a – kazao je Šešelj u "Uranku".

Kako bi rešio Kosovo i Metohiju?

Vojislav Šešelj rekao je da je veoma zainteresovan da čuje govor predsednika Vučića na Generalnoj skupštini UN večeras.- Ostaću budan da čujem njegov govor, najavio je osnovne konture govora. Vratite nam KiM pa da vidimo šta ćemo dalje. Ja bih znao šta da radim. U Vladi Srbije bi morao biti adekvatan broj Albanaca, a deset nesporno srpskih opština povećao bih za dve – Goraždevac i prikopčao teritoriju Pećke patrijaršije, uz Goru i Dragaš, jer su Goranci vezani za maticu Srbiju. To ne bi bilo u sastavu kosovske autonomije. Albancima bih dao punu slobodu osim čuvanja granice, vojske, carine i carinske politike. Sve ostalo bi mogli slobodno da rade. Imaće para koliko sami zarade, slobodnu trgovinu sa Srbijom, građanska prava, u republičkoj Vladi zastupnike proporcionalno broju stanovnika. Nema ih više od milion. Kompromis nije da svi njihovi zahtevi budu ispunjeni, a nijedan naš.

O ordenu SPC

- Mene je odlikovao vladika Longin, a orden mi je dodelio vladika Irinej. Ne bi me odlikovao Longin da nije dobio prethodnu saglasnost patrijarha, u to sam ubeđen. Naveli su konkretne zasluge – pokrenuo sam bujicu koja je dovela do ujedinjenja crkve u Americi, Kanadi, Australiji i Zapadnoj Evropi. Bila je u dubokom raskolu, a ja sam se zalagao da se ujedini. Ogromno mi je zadovoljstvo što sam razbesne sve te izdajnike koji se bune – rekao je Šešelj Jovani Joksimović na K1 televiziji.

O Evroprajdu

Šešelj je kazao da je crkva s pravom reagovala na "tu pošast na ulicama Beograda".
- To vređa javni moral. Nisam nikada bio za progon homoseksualaca i nikada nisam nikoga na toj osnovi vređao. Nisam za batinjanje, nikad nikoga nisam udario. Ako je iko imao toleranatan odnos ja sam. Ja sam poznavao Jovana Ćirilova, bio je veliki dramski pisac i reditelj. Nikada nismo došli u sukob. Tolerantan sam ali nisam za taj sistem vrednosti. Zamislite da svi ljudi jednog dana postanu homoseksualci, to bi bio kraj ljudske rase. Da je Bog hteo da ne postoje homoseksualci sigurno nijedan ne bi postojao. Moramo ih tolerisati, navići se na to i s njima živeti i ne smemo ih diskriminisati. Ali, ne možemo ni dozvoliti propagandu homoseksualizma, jer su mnogi ljudi na ivici. Ne možemo imati dva sistema vrednosti. Policija je zabranila oba skupa i održala tu zabranu. Kaznio bih i one koji su napadali policiju i one sa skarednim načinom odevanja koji su se rugali hrišćanstvu. Moja vrlina je što nikada nisam ugnjetavao homoseksualce, ali ne dam da mi nameću svoj sistem vrednosti. Jedno je borba za prava, a drugo je vređanje verskih osećanja građana – rekao je Šešelj.

O Aleksandru Vučiću

- Bilo mu je nelagodno što sam ga podržao na izborima, ali ja vodim svoju politiku. Ja bih ga najradije oborio sa vlasti, ali ne sada. Haos bi nastupio i prozapadni izdajnici bi došli na vlast i napravili haos. Nije vreme. Podržavam ga u ekonomskoj, socijalnoj, kulturnoj i prosvetnoj politici. Sve se menja ali radikalska ideologija ostaje. Mi je unapređujemo ali je ne menjamo. Ja ću do kraja života ostati Rusofil. Za mene su Srbija i majka Rusija dve najveće svetinje. Kada sam bio najistaknutiji antikomunista nikada Sovjetski savez nisam napadao – kazao je Vojislav Šešelj u "Uranku" na televiziji K1.

O Vuku Draškoviću

- Sve što zine laže, pročitao sam mu novu knjigu. On na bajkoviti način priča o svojoj prošlosti – rekao je Šešelj.

 

Ostavite komentar