Vesti > Srbija

Običaji pred NOVU GODINU: Ako želite da vas KRENE U 2024. onda obavezno URADITE OVE POSLOVE

U Srbiji se običaji i verovanja dosta razlikuju od kraja do kraja

Izvor: K1info/telegraf.rs

31/12/2023 > 09:09

podeli vest:

Običaji pred NOVU GODINU: Ako želite da vas KRENE U 2024. onda obavezno URADITE OVE POSLOVE
Foto: Tanjug/AP Photo


Očistiti kuću, ulazna vrata, ustati rano, kupiti sveže cveće, ne valja plakati... samo su neki od običaja i verovanja šta bi to trebalo uraditi pred Novu godinu i Božić kako bi vam krenulo u narednoj godini.

Sama suština praznika je svuda ista - ispraća se stara i dočekuje Nova godina, slavi se rođenje Hristovo, a ono što je posebno bitno je da se neguju porodični odnosi, jer je tradicija da tog dana bližnji budu na okupu.

Tako recimo, na severu Srbije, kod vojvođanskih Mađara, postoji običaj kuvanja sočiva uoči Nove godine kako bi im cela naredna bila plodna i da bi imali para.

U nekim delovima Srbije postoji verovanje koje kaže da pred Novu godinu, 31. decembra pod jastuk treba staviti 12 listića papira sa 12 ispisanih želja. Narednog jutra treba izvući tri papirića sa željama. Veruje se da bi želje na izvučenim papirićima trebalo da se ostvare ispunjene. To isto važi za stavljanje liste želja ispod jelke.

Prema drevnom verovanju na Novu godinu treba oterati "zle duhove". Verovali su da u ponoć treba praviti što više buke, ne samo zbog slavlja, već i kako bi se oteralo staro loše i dočekalo novo i lepo. Odatle datira i tradicija da se u ponoć pali vatromet, dočekuje su uz glasnu muziku.

Takođe veruje da u džepu ili novčaniku treba imati para kako bi tokom cele godine imali novca, a valja obaviti i neki sitan posao prvog dana Nove godine, pa makar i misliti o poslu bar za kratko, kako bi čitave godine bili marljivi i imali posla i volje za rad.

Tačno u ponoć treba poljubiti bliske osobe kako bi čitave godine bili bliži i kako bi negovali odnos i izbegavali svađe.

Ostavite komentar