Vesti > Srbija

Počela izgradnja projekta vrednog 350 MILIONA EVRA: Evo šta će se u BIO4 kampusu SVE NALAZITI

Tu će biti okupljeno 1.400 profesora istraživača, 4.000 studenata, preko 1.000 doktora nauka i 300 najsofisticiranijih laboratorija

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

27/12/2023 > 10:30

podeli vest:

Počela izgradnja projekta vrednog 350 MILIONA EVRA: Evo šta će se u BIO4 kampusu SVE NALAZITI
Foto: BIO 4


U Beogradu je danas počela izgradnja BIO 4 kampusa, jedinstvenog multidisciplinarnog projekta koji će, kako se najavljuje, omogućiti Beogradu da postane jedan od prepoznatih bioekonomskih centara u Evropi.

Prve mašine i radnici su jutros već na lokaciji na kojoj će biti izgrađen objekat, javlja reporter Tanjuga.

Pripremni radovi na izgradnji objekta u okviru BIO4 kampusa koji će se prostirati na oko 20 hektara površine, počeli su 29. maja ove godine i svi radovi bi trebalo da budu završeni 2026.

Procenjena vrednost novog bioekonomskog haba je oko 350 milona evra, a iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope obezbeđeno je 200 miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče da je taj projekat velika stvar za Srbiju.

Foto: BIO 4

 

Premijerka Ana Brnabić najavila je ranije da će u Kampusu biti okupljeno 1.400 profesora, istraživača, 4.000 studenata, preko 1.000 doktora nauka i da će se tu nalaziti 300 najsofisticiranijih laboratorija.

Budući stanari BIO 4 kampusa su Biološki, Farmaceutski, Hemijski, Medicinski, Poljoprivredni, Tehničko-metalurški i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Naučno tehnološki park Beograd, kao i devet instituta - za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, multidisciplinarna istraživanja, primenu nuklearne energije, medicinska istraživanja, za biološka istraživanja "Siniša Stanković", za veštačku inteligenciju, za hemiju, tehnologiju, "Biosens" i Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović kazala je da je ovo najveće ulaganje kao pojedinačan projekat u nauku u Srbiji ikada, i da je ovo i neka promena koncepta nauke u Srbiji.

Ostavite komentar