Vesti > Srbija

Stanić o PROTESTU ISPRED RIK-a: Ta odluka je POGREŠNA i OPASNA!

To stvara veoma opasan presedan u našem političkom životu, jer bi neko u budućnosti to mogao da ponovi

Izvor: K1info/Tanjug

18/12/2023 > 21:29

podeli vest:

Stanić o PROTESTU ISPRED RIK-a: Ta odluka je POGREŠNA i OPASNA!
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr


Viši naučni saradnik Miloš Stanić ocenio je večeras da je potez dela opozicije, da organizuje proteste, posebno ispred Repubičke izborne komisije, loš iz više razloga, a jedan je i taj što RIK nije nadležan za prigovor na rezultate gradskih izbora, zbog kojih su se odlučili na takav korak.

On je za Tanjug rekao da je demokratsko pravo svakog građanina da protestuje, ali je ocenio da je odluka o protestu i najava štrajka glađu lidera koalicije "Srbija protiv nasilja" u RIK-u  opasna i pogrešna.

- Imajući u vidu najavljeni protest, mogu da kažem, da je demokratsko pravo svakog građanina da protestuje. Međutim, imajući u vidu celokupan demokratski proces u našoj zemlji, smatram da je taj potez poprilično loš, odnosno opasan za razvoj demokratije u Srbiji, jer se time šalje loša poruka, kako unutar prema svim našim građanima, tako i prema spolja - rekao je on.

Stanić je podsetio da moramo da imamo u vidu da i opozicija ima odgovornost za razvoj svih društveno-političnih procesa u zemlji, tako da je ovakav potez veoma, veoma riskantan po razvoj demokratije u Srbiji.

Prema  njegovim rečima, imajući u vidu opasnost samog poteza, to bi trebalo da bude eventualno poslednja, a ne prva mera.

- Dakle, pošto se iscrpu sva pravna sredstva u okviru institucija sistema, onda bi tek eventualno, trebalo da se pribegne takvim merama - rekao je on.

Prema njegovim rečima, razvojem takve mere i njenom primenom, stvara se veoma opasan presedan u našem političkom životu, jer se onda može zamisliti da će i na nekim narednim izborima, kako je rekao, neko ko je nezadovoljan izbornim rezultatima, pokušati isto to da učini.

- Ukoliko je odluka doneta ishitreno, onda ona svakako nije dobra, jer ishitrene mere svakako nisu poželjne, pogotovo u društveno-političkom životu. Takođe, ako pretpostavimo da ona nije ishitrena, da je bila možda i planirana, onda to opet nije dobro - rekao je on.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

 

Stanić je ocenio da bez obzira iz kog ugla se gleda na odluku dela opzicije da protestuje vide se njene negativne strane.

- Imajući u vidu da se radi o prigovorima na rezultate gradskih izbora, moramo da napomenemo da je sa formalno pravne tečke gledišta, nadležna gradska izborna komisija, a ne RIK, odnosno kasnije Viši sud u Beogradu - rekao je on.

Prema njegovim rečima, to su zapravo četiri razloga, ali osnovni razlog je što se takvim potezom podriva i temelji naše demokratije koju uporno gradimo.
 

Ostavite komentar