Vesti > Srbija

RHMZ upozorio na visok NIVO REKA U SRBIJI! Prete li nam POPLAVE?

Pored Dunava, nagli porast zabeležili su i Tisa i Sava

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Kristina Jokić

18/12/2023 > 08:54

podeli vest:

RHMZ upozorio na visok NIVO REKA U SRBIJI! Prete li nam POPLAVE?
Foto: Tanjug printscreen


Vodostaj na Dunavu kod Bezdana nalazi se iznad granice redovne odbrane od poplava, a vodostaji kod Novog Sada 18. decembra, kod Slankamena 20. decembra, kod Pančeva 21. decembra, na Tisi kod Titela 20. decembra će dostići i prevazići granice redovne odbrane od poplava, saopštio je Hidrometeorološki zavod.

Zbog naglog otapanja snega na jugu Nemačke, došlo je do naglog porasta Dunava, pa čak i poplava u slivu ove reke u Nemačkoj. Zbog ove situacije, Dunav je prethodnih dana u Srbiji zabeležio nagli porast, u gornjem toku kroz Srbiju za više od dva metra.

Pored Dunava, nagli porast zabeležili su i Tisa i Sava. Iako je na delovima Dunava, Tise i Save na snazi redovna odbrana od poplava, nema opasnosti od većih izlivanja i poplava.

Dobra vest je da će narednih dana u slivu Dunava biti suvo i bez padavine, pa se u gornjem toku kroz Evropu očekuje stagnacija i postepeni pad.

Zbog obilnih padavina prethodnih dana zabeležen je rast manjih reka u Srbiji, koji je sada u opadanju, dok je trenutno u porastu nivo Velike Morave, ali nema opasnosti od dostizanja kritičnih vrednosti i poplava.

U narednom periodu i na teritorije Srbije ne očekuju se značajnije padavine, što će ići u prilog kada su reke u pitanju da ne bude većih problema. I pored obilnih padavina na našem području i u centralnoj Evropi, rečna koritia bila su pripremljena za dotok veće količine vode.

Ostavite komentar