Vesti > Srbija

Šta je sa POREKLOM SRBA i ODAKLE ZAISTA POTIČEMO

Tim istraživača iz Srbije, Španije i SAD pokazao je kontinuitet gena današnjeg srpskog i starobalkanskog stanovništva još od bronzanog doba

Izvor: K1info/Tanjug

08/12/2023 > 13:11

podeli vest:

Šta je sa POREKLOM SRBA i ODAKLE ZAISTA POTIČEMO
Foto: K1info/Shutterstock/Freepik/Wikipedia


Današnji Srbi imaju u proseku oko 50-60 odsto slovenskog porekla, a ostatak je genetika starobalkanskog stanovništva pomešanog sa doseljenicima iz Anadolije, iz urbanih centara poput Konstantinopolja i Efesa, pokazali su rezultati istraživanja porekla Srba i ostalih balkanskih naroda.

Ti rezultati, pod nazivom "Genomska istorija Balkana od rimske granice do slovenskih migracija", objavljeni su juče u prestižnom svetskom časopisu "Cell".

Koristeći najnovije genomske tehnologije i istražujući staru DNK na Balkanu, tim istraživača iz Srbije, Španije i SAD pokazao je kontinuitet gena današnjeg srpskog i starobalkanskog stanovništva još od bronzanog doba.

Istraživanje koje su Novosti objavile inicirali su istraživači Biološkog fakulteta u Beogradu: profesori Miodrag Grbić, Željko Tomanović, dopisni član SANU i profesor Dušan Keckarević, kao i istraživači Arheološkog instituta Ilija Mikić, Miomir Korać i Snežana Golubović sa saradnicima, a u saradnji sa Univerzitetom u Barseloni i Harvardom.

Uz analizu drevne DNK na više od 30 lokaliteta, istraživanje dale presek genetičkih promena populacije i migracija na Balkanu, kroz više od dva milenijuma.

Određena je DNK sekvenca više od 140 skeleta iz perioda od 1. do 10. veka iz Srbije, Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije, Albanije i Grčke.

Foto: Pixabay.com

 

Prvi put su sekvencirani i genomi modernog stanovništva.

Prema rečima profesora Miodraga Grbića potvrđeno je da je bilo masovnih slovenskih migracija u 6. i 7. veku koje su ostavile dubok genetički trag kod svoh naroda Balkana.

Oko 50-60 odsto slovenske genetike imaju i Hrvati, Rumuni i Bugari. Idući ka Grčkoj taj procenat opada na svega četiri do 20 odsto na grčkim ostrvima.

Profesor Dušan Keckarević različiti jezici, religija i kultura ukazuju na demografske i kulturne procese tokom milenijuma istorije, iako su genetički veoma bliski.

Dodaje da analiza današnjeg genoma pokazuje najveću genetičku bliskost Srba, Hrvata i Rumuna.
 

Ostavite komentar