Vesti > Srbija

UJEDINJENI MOŽEMO SVE: Posle 3 VEKA niče CRKVA koju zajedno grade MUSLIMANI i PRAVOSLAVCI

Predsednik odbora za izgradnju crkve, Goran Brajović, kaže da su odnosi u tom multietničkom selu oduvek dobri

Izvor: K1info/Tanjug

15/10/2023 > 20:26

podeli vest:

UJEDINJENI MOŽEMO SVE: Posle 3 VEKA niče CRKVA koju zajedno grade MUSLIMANI i PRAVOSLAVCI
Foto: TANJUG/ Aleksandar Nićiforović/ bg


Suživot i pomaganje među Srbima i Bošnjacima na Sjeničko-pešterskoj visoravni primer su dobrosusedskih odnosa, a u tome prednjače žitelji sela Gonje u kojem crkvu zajedno grade Bošnjaci i Srbi.

Na padinama Pešterske visoravni nakon tri veka niče crkva koju zajedno grade muslimani i pravoslavci. Osim fizičkog rada, materijal i novac za izgradnju crkve nesebično daruju i Bošnjaci.

Predsednik odbora za izgradnju crkve, Goran Brajović,  kaže da su odnosi u tom multietničkom selu oduvek dobri i da bi ostali trebali da slede njihov primer.

- Ovo je jedinstven primer i mi smo jedino selo u široj okolini koje može da se pohvali ovakvim odnosom. Ne kažem da su u ostalim selima odnosi loši, ali ovako nešto imamo samo mi. Dosta muslimana je doniralo novac za izgradnju crkve. Nismo imali sredstava da nastavimo radove, pa smo sa prvim radovima počeli u proleće 2022. godine i to zahvaljujući donaciji koju je obezbedio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zahvaljujući tim parama objekat je urađen do ovog nivoa. Svi betonski stubovi, temelji, temeljne ploče i armiračke radove su radili ljudi koji su muslimani. Možemo se time pohvaliti da su ovu našu građevinu gradili Bošnjaci i Srbi - priča Goran Brajović iz sela Gonje.

Goranov komšija i prijatelj, pripadnik bošnjačke zajednice Rahim Šmrković, prvi je pritekao da pomogne izgradnju ovog hrama.

- To je obaveza nas koji ovde živimo. Pomažu svi, nema veze čija je bogomolja i da se gradi džamija isto tako bi pomogli svi ostali. Pomaže koliko ko može, i uvek se tako zajednički radilo ovde kod nas. Odazvao se svako, ko je kako mogao. Neko fizički radi, neko donira novac ili materijal - kaže Rahim Šmrković iz sela Gonje. 

U selu Gonje pomažu Srbi i Bošnjaci jedni drugima u svemu, zajedno se vesele i tuguju.

Pravoslavni vernici iz Gonja na Pešterskoj visoravni odlazili su do 15 kilometara udaljene Sjenice kako bi presekli slavski kolač. 

Sa nestrpljenjem očekuju završetak radova na crkvi u svom selu, veruju da će se obezbediti novčana sredstva da se radovi okončaju pre zime, zbog surovih vremenskih uslova na Sjeničko-pešterskoj visoravni.
 

Ostavite komentar