Vesti > Region

Ne boje se oni Srba, već SRPSKOG JEZIKA! Zašto je POPIS STANOVNIŠTVA Crnogorcima "TRN U OKU"?

Vlada Crne Gore je odlučila da još jednom odloži popis, pa će ovaj proces početi 3. decembra

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

30/11/2023 > 11:43

podeli vest:

Ne boje se oni Srba, već SRPSKOG JEZIKA! Zašto je POPIS STANOVNIŠTVA Crnogorcima "TRN U OKU"?
Foto: Pixabay.com


Doktor Vladimir Dobričanin iz Ujedinjene Crne Gore, koja je na proteklim parlamentarnim izborima bila u koaliciji sa Pokretom Evropa sad, kaže da je neverovatno to da je Demokratskoj partiji socijalista (DPS) dopušteno da u ovoj meri razvije ucenjivački potencijal kada je reč o odlaganju popisa stanovništva.

Dobričanin je za portal podgoričke Adria tv. komentarisao najnoviju odluku Vlade Crne Gore o još jednom odlaganju početka popisa stanovništva, ovog puta za 3. decembar i istakao da je to strah od otkrivanja namere o pokušaju etničkog inženjeringa koji je započet 1945. godine, a nastavljen prethodnih decenija.

- Oni se ne boje Srba već srpskog jezika. On je ta noćna mora koja se pokušava sakriti odlaganjem i na kraju neodržavanjem popisa - rekao je Dobričanin.

Ističe da DPS samo želi da se popis odloži do sledeće godine, samo mesec dana, a posle će tražiti poštovanje preporuka EU da se na popisu građani ne izjašnjavaju o naciji, verskoj pripadnosti i jeziku.

- Nije problem ni samo odlaganje ali je nama iz Ujedinjene Crne Gore neverovatno da je zaista dopušteno DPS-u da u ovoj meri razvije ucenjivački potencijal - rekao je Dobričanin i dodao:

- Da se radi o nekoj zaista i suštinski partiji koja baštini sva načela demokratije i da su oni oličenje principijelnosti i dijaloga onda bi smo bili dužni da razumemo. Ovako, dvostruko i trostruko popuštanje ljudima koji su davno izgubili svaku meru, uvođenje je države u crveni alarm kada su svi građani dužni da reaguju.

Smatra nužnim da se danas svi oglase povodom ovog, kako navodi, političkog debakla o trodnevnom odlaganju koji je odraz trenutne tragikomične popisne politike.

- Prosto je nedopustivo da se jednom odloženo ponovo odlaže i to samo par sati pre ponoći koja označava dan početka popisa u Crnoj Gori - rekao je on.

Popis odgložen za 3. decembar

Vlada Crne Gore je odlučila da još jednom odloži popis stanovništva, pa će ovaj proces umesto 29. decembra početi 3. decembra.

Foto: Tanjug/AP

Milojko Spajić

Do novog odlaganja početka popisa stanovništva u Crnoj Gori došlo je pošto je iz DPS ponovo zaprećeno bojkotom zbog navodno neispunjenih svih uslova za njegovo održavanje.

Pošto je premijer Milojko Spajić juče najavio mogućnost novog odlaganja za 3. decembar iz DPS je saopšteno da to samo potvrđuje da nisu ispunjeni svi uslovi za održavanje ovog procesa.

- Ovo odgađanje do 3. decembra je jako bitno, bez dodatnih troškova ćemo postići društvenu koheziju. Šta će se suštinski promeniti u ova dva, tri dana - najveća zabrinutost kod međunarodnih partnera bila je zbog polarizacije. Tako da ovakav način inkluzivnosti i pružene ruke je nešto što će oni pozdraviti - rekao je on.

Ostavite komentar