Vesti > Srbija

Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost: Mi smo KOLATERALNA ŠTETA sukoba velikih sila

U Palati Srbija jutros je održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Izvor: K1info/Tanjug

10/09/2022 > 08:13 >> 09:41

podeli vest:

Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost: Mi smo KOLATERALNA ŠTETA sukoba velikih sila
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Kao što je i najavljeno, na sednici su biti razmatrani situacija na Kosovu i Metohiji, održavanje Evroprajda 2022 i sajber bezbednost u energetskom sektoru.

Sednici su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Bezbednosne informativne agencije Bratislav Gašić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i direktor kancelarije za Kosovo i Metohije Petar Petković.

Po završetku sednice, Vučić se obratio javnosti.

Glavna tema sednice bila je situacija na KiM.

-  Situacija je teška. Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost napravili smo analizu stanja i poziciju Srbije i Srba na KiM. Govorili smo i o proceni bezebdnosne situacije o Evroprajdu. Danas nismo govorili o sajber bezebdnosti, to ćemo učiniti sledeće nedelje. Govorili smo o energetskoj krizi i energetskoj bezbednosti  - rekao je Vučić i dodao:

- Sinoć sam obavio dvosatni razgovor sa predstavnicima Olafa Šolca i Emanuela Makrona, da smo dobili od njih predlog koji bi trebalo da dovedu do skorog, a konačnog rešavanja, kako oni kažu, problema sa kojima smo se suočavali i svih nerazjašnjenih pitanja u vezi sa KiM. Taj razgovor, ne moram da vam goovorim, nije bio ni malo lak. Predstavnici najmoćnijih zemalja Evrope smatraju da nisu dobri novi sukobi, kada imamo situaciju u Ukrajini, pod dva, a to je da velike zapadne sile žele rešavanje ovih problema jer u Evropi je rat, možda mi u Srbiji to ne razumemo, i u skladu sa tim potencijalnim dogovorom ili rešenjem oni bi izbegli mogućnost ili bi im bilo mnogo lakše da pruže jasan odgovor predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu po pitanju presedana pravnog i davanju Kosovu nezavisnost. Tako da smo mi negde u svemu tome postali kolateralna šteta sukoba velikih i njihovog neprincipijelnog ponašanja iz prošlosti. Pod tri, kako mi je saopšteno, podignuta je zavesa i sada je pitanje ko će sa koje strane da ostane. 

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

Predsednik Vučić rekao je da ne postoji pravna norma koja nije pogažena kad je o Kosovu reč.

- Ja sam ukazao na to da na KiM niču nelegalne baze. U Zubinom Potoku u selu Banje završena je u februaru ove godine. Oni su počeli bespravne radove na području opštine Zubin Potok. Divljaštvo  i primitivizam vlasti u Prištini nemaju kraja. Potpuno je jasno šta oni žele. Ne obaveštavaju Srbe niti ih pitaju.Ništa ne rade. Uz sve to, kontrolišu jezero Gazivode, a ono se najvećim delom nalazi na teritoriji Zubinog Potoka. Ne postoji stvar, pravna norma koju nisu pogazili. Nismo posebno srećni, ali nikada nismo odbijali razgovore - rekao je i dodao: 

- Ono što je važno je činjenica za nas, to je da će SAD uputiti novu tranšu vojne pomoći za odbranu od Rusije, ali i okruženju, BiH, Hrvatskoj, Albaniji, Makednoniji, ali i Kosovu, tako kažu, pa se pitam šta onda oni posle toga ima da traže. Kao što viditie, na ovom spisku nema samo jedne zemlje, a to je Srbija. Ono što je važna informacija, na dan 10. septembar, i dalje je bilo prijavljeno samo dvoje lica za promenu registarskih tablica. Jedno lice je sa Severa KiM, iz opštine Leposavić i jedno sa juga. Dakle, nemaju podršku naroda, ne mogu da nađu nikoga ko hoće da menja tablice KM na RKS. Dakle, nikoga nisu uspeli da pronađu. Ovim je potpuno jasno da srpski narod želi, i to je bila moja poruka međunarodnim predstavnicima, da želimo poštovanje međunarodnog prava.

Ostavite komentar