Vesti > Srbija

VREMENSKA PROGNOZA za jesen/zimu 22/23: Evo šta nas čeka u narednih 5 meseci

Prema vremenskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije čeka nas miholjsko leto i blaga zima, a jači mrazevi tek u februaru

Autor: Blic.rs

09/09/2022 > 07:23

podeli vest:

VREMENSKA PROGNOZA za jesen/zimu 22/23: Evo šta nas čeka u narednih 5 meseci
Foto: Unsplash.com


Leto za nama ostaće upamćeno po velikom broju toplotnih talasa i suši, a ono što trenutno najviše zabrinjava građane Srbije jeste šta nas očekuje u toku jeseni i zime.

Svedoci smo teških najava i zastrašujuće zvuči da je pred nama najteža zima u poslednjih 70 godina.

Nedostajaće mnogo hrane, ne samo u Srbiji, već u svetu, energenti će biti skupi, inflacija će biti 20 odsto, međutim, ima i dobrih vesti, a njih nam donose meteorolozi.

Prema sezonskoj vremenskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), najavljeno je miholjsko leto u oktobru, topliji i prosečno vlažan novembar, blaži decembar, a umereni mrazevi se očekuju tek u trećoj dekadi januara 2023. godine, dok je u februaru mala verovatnoća za pojavu jakih mrazeva.

Kada je septembar u pitanju RHMZ najavljuje topliji i prosečno vlažan mesec i nastavak kasnog leta u prvoj dekadi.

Prema podacima iz RHMZ evo kakva nas prognoza očekuje u narednih 5 meseci.

Foto: Unsplash.com

 

Oktobar – miholjsko leto

Srednja minimalna temperatura biće u u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će biti viša za oko 0.2ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i okolini se očekuje vrednost oktobarske srednje minimalne temperature od oko 9.4ºC. Srednja maksimalna biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima višim za oko 0.4ºC. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 18.4ºC, dok će padavine biti ispod višegodišnjeg proseka, za 10 mm do 20 mm niže u odnosu na višegodišnji prosek.

 

Novembar – topliji i prosečno vlažan mesec

U novembru će srednja minimalna temperatura biti iznad višegodišnjeg proseka, u proseku viša za oko 0.7ºC.

U Beogradu i široj okolini očekuje se da srednje minimalne temperature budu oko 5.2ºC. Srednja maksimalna temperatura biće u proseku viša za oko 0.6ºC. Padavine će biti u granicama višegodišnjeg proseka, niže za oko 10 mm od prosečnih vrednosti.

Foto: Unsplash.com

 

Decembar – blag i prosečan

U decembru možemo očekivati, prema sezonskoj prognozi RHMZ, da srednja minimalna temperatura bude iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima višim za oko 0.9ºC. U Beogradu i okolini predviđa se vrednost od oko 1.3ºC. Srednja maksimalna temperatura biće iznad proseka, i viša za oko 1.0ºC. U Beogradu srednja maksimalna temperatura vazduha biće 7.5ºC. Padavine će u proseku biti za oko 5 mm niže u odnosu na višegodišnji prosek.

Januar – blag i prosečno vlažan mesec

Srednja minimalna temperatura vazduha na početku 2023. godine biće iznad višegodišnjeg proseka i biće viša za oko 0.9ºS. U Beogradu i okolini očekuju se srednje minimalne temperature vazduha od oko 0.1ºC. Srednja maksimalna temperatura biće iznad proseka, viša za oko 0.9ºC. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 5.8ºC. Padavine će biti u granicama višegodišnjeg proseka, za oko 5 mm niže.

Foto: Unsplash.com

 

Februar – blag i suvlji mesec

U februaru 2023. godine u Srbiji će srednja minimalna temperatura biti iznad višegodišnjeg proseka, i biće viša za oko 1.8ºC. U Beogradu se očekuje da srednje minimalne temperature vazduha budu oko 1.8ºC. Srednja maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, za oko jedan stepen. U Beogradu srednja maksimalna temperatura biće oko 8.6ºC. Padavine će biti ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka, za 5 mm do 10 mm niže.

 

Ostavite komentar