Vesti > Srbija

SUDSKA MEDICINA iz Prištine počela UVIĐAJ na izoranom starom gradskom GROBLJU u KOSOVSKOJ MITROVICI

Brojne međunarodne organizacije uključene su u istragu

Izvor: K1info/Tanjug

01/11/2023 > 12:29

podeli vest:

SUDSKA MEDICINA iz Prištine počela UVIĐAJ na izoranom starom gradskom GROBLJU u KOSOVSKOJ MITROVICI
Foto: TANJUG/ STR/ bg


Takozvana kosovska policija, pripadnici Euleksa, nadležni iz Instituta za sudsku medicinu iz Prištine i antropolozi rade ispitivanja na starom pravoslavnom groblju u Severnoj Mitrovici, kroz koje je nedavno prokopan put. 

Kako je za Radio KiM rekao Aleksandar Arsenijević iz GI Srpski opstanak nadležni pretražuju posmrtne ostatke na mestu gde je probijen put ali se očekuje da ispitaju i zemlju koja je sa groblja odneta na obližnju deponiju.

- Traže ostatke kako bi mogli ponovo da ih pohrane. Istraga je završena pre nekoliko dana, međutim, ja sam inisistirao u policiji da se istraži ponovo i da se pretraži i vrati zemlja koja je odneta na deponiju - rekao je on.

Dodaje da očekuje da će ostaci ponovo biti sahranjeni.

Pre desetak dana na groblju u Mitrovici započeti su radovi na izgradnji puta koji bi vodio do povratničkih kuća Albanaca.

 

Tom prilikom, kompanija koju je angažovalo Ministarstvo infrastrukture u Prištini raskopalo je staro pravoslavno groblje, a nakon reakcije građana i više prijava policiji radovi su obustavljeni.

Kako je ranije objavio Radio deo zemlje sa groblja odnet je na obližnju deponiju, nakon čega je Arsenijević ponovo prijavio slučaj Policiji i tražio da se dodatno ispita zemljište i posmrtni ostaci identifikuju i vrate na groblje.
 

Ostavite komentar