Vesti > Srbija

Vučić uputio SAUČEŠĆE Tokajevu: Srbija deli bol sa GRAĐANIMA Kazahstana u ovoj TRAGEDIJI

Najmanje 25 rudara poginulo je u požaru u rudniku uglja Kostenko u centralnom Kazahstanu

Izvor: K1info/Tanjug

28/10/2023 > 14:12

podeli vest:

Vučić uputio SAUČEŠĆE Tokajevu: Srbija deli bol sa GRAĐANIMA Kazahstana u ovoj TRAGEDIJI
Foto: Printscreen/Instagram/Buducnostsrbijeav


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas sauočešće predsedniku Kazahstana Kasim-Žomartu Tokajevu i porodicama poginulih u nesreći u rudniku u toj zemlji.

 

- Potresla me je vest o strašnoj nesreći u rudniku Kostenko, koja je odnela veliki broj života. Srbija deli bol sa građanima Kazahstana u ovoj tragediji. Izražavam duboko saučešće porodicama poginulih i predsedniku Tokajevu, a povređenima želim brz oporavak - napisao je Vučić na platformi X.

Da podsetimo, najmanje 25 rudara poginulo je u požaru u rudniku uglja Kostenko u centralnom Kazahstanu, a predsednik Tokajev proglasio je sutra Dan žalosti u toj zemlji.

U saopštenju lokalnog ogranka kompanije, navodi se da je od 252 osobe, koje su se u trenutku nesreće nalazile u rudniku, njih 206 evakuisano i da je 18 zatražilo medicinsku pomoć. Sudbina 21 rudara i dalje je nepoznata.

Uzrok požara je verovatno eksplozija metana. Predsednik Kazahstana Kasim-Džomart Tokajev naredio je vladi da posle nesreće prekine investicionu saradnju sa kompanijom Arcelor Mital Temirtau.

Kazahstanska vlada je postigla preliminarni dogovor sa akcionarima Arcelor Mital Temirtau, a trenutno se privodi kraju dogovor o prenosu vlasništva te kompanije na Republiku Kazahstan.

Kazahstanski predsednik Tokajev, izrazio je saučešće porodicama žrtava, a 29. oktobar je proglasio danom nacionalne žalosti,
 

Ostavite komentar