Vesti > Politika

KFOR i NATO ne mogu da podržavaju FORMIRANJE VOJSKE KOSOVA, to nije u skladu sa REZOLUCIJOM 1244

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao jasnu poruku iz Brisela

Izvor: K1info/Tanjug

27/10/2023 > 07:08

podeli vest:

KFOR i NATO ne mogu da podržavaju FORMIRANJE VOJSKE KOSOVA, to nije u skladu sa REZOLUCIJOM 1244
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Nije problem da KFOR i NATO prošire svoj mandat i povećaju broj svojih pripadnika, to je u skladu sa Rezolucijom 1244, ali ne mogu da podržavaju stvaranje vojske tzv. Kosova jer to nije u skladu sa pomenutom rezolucijom, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera da "SAD podržavaju desetogodišnju transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku",  rekao da tu izjavu nije video u celini, već kratko, ono što mu je pokazao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kao naslov, te da bi bilo neozbiljno da to komentariše. 

- Samo, vi morate da imate u vidu jednu važnu stvar, kada se NATO i KFOR pozivaju na norme Kumanovskog sporazuma i norme Rezolucije 1244 jer ceo mandat KFOR-a je zasnovan na toj rezoluciji i oni se sa pravom pozivaju na to, a mi u skladu sa tim podržavamo delovanje KFOR-a i NATO i očekujemo da oni prošire svoj mandat i povećaju broj svojih pripadnika i nikakav problem sa tim nemamo. Ono što jeste problem je kada mimo tog mandata kažete mi ćemo sada da podržavamo stvaranje vojske Kosova ili kako god da to nazivate, jer to nemate pravo da radite u skladu sa Rezolucijom 1244 - istakao je predsednik na konferenciji za novinare nakon sastanaka sa visokim zvaničnicima u Briselu. 

Vučić je rekao da kada im postavi to pitanje dobije odgovor da su oni priznali Kosovo kao nezavisnu državu i da, po njima, oni imaju pravo da podrže stvaranje vojske. 

- Onda je naš odgovor i ja sam to rekao pre nekoliko dana `petorki` u Beogradu - nije problem, ali onda nemojte da se pozivate na međunarodno pravo - istakao je predsednik. 

Ostavite komentar