Vesti > Politika

Vučić poručio svima u Briselu: SRBIJA ne može da prihvati nezavisnost KOSOVA

Predsednik je naglasio da Srbija želi da se primene svi sporazumi koji su potpisani

Izvor: K1info/Tanjug

26/10/2023 > 14:51 >> 21:31

podeli vest:

Vučić poručio svima u Briselu: SRBIJA ne može da prihvati nezavisnost KOSOVA
Foto: Tanjug/STR


Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle niza sastanka sa evropskim zvaničnicima u Briselu, da je Srbija u skladu sa svojom politikom jasno rekla da želi da se primene svi sporazumi koji su potpisani, od Osnovnog sporazuma iz 2013. do sporazuma koji su kasnije postignuti u Briselu i Ohridu.

- Uvek smo samo jednu stvar isticali, koja je uvek ponavljana, a to je da Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN niti nezavisnost Kosova i na tim pozicijama smo rekli da smo spremni da ispunjavamo sve ono što je dogovoreno - rekao je Vučić novinarima.

Kazao je da smo izrazili uverenje da je papir koji smo primili 21. oktobra dobra osnova za nastavak rada u budućnosti.

- Jedino smo imali i opet rekli rezervu oko članstva Kosova u UN i nezavisnosti Kosova. Ponašali smo se potpuno odgovorno i ozbiljno - rekao je Vučić i naglasio da "niko u Briselu nije pomenuo nikakve sankcije prema Srbiji".

-  Kada je neko odgovoran i ozbiljan, on zna da ne može da donosi odluke u ime SAD i EU, kakvu će politiku da vode. Nikada niste od mene čuli da sam rekao kako bi trebalo da se uvode sankcije protiv nekoga iz Prištine ili Sarajeva ili bilo gde drugde. Nikada to nisam uradio u životu, prvo sto sam pristojan čovek, drugo što znam šta je moj posao a šta je njihov - rekao je Vučić.

 

Kako razlog zašto to nikada nije uradio, naveo je i to što se, kako kaže, kada se donose odluke o sankcijama ulazi u lošu atmosferu iz koje ne možete lako da izađete. 

- Treće, ne samo da sam govorio već sam insistirao na stavovima Srbije. Nisam neko ko kaže - ja sam veliki junak, ne. Mnogo tišim tonom i mnogo mirnije govorim pred vama nego što zastupam stavove Srbije tamo gde je to potrebno. U tome je razlika između ozbiljnih lidera, državnika i političara i onih koji imaju zabavu za javnost. Meni zabava za javnost nije potrebna - rekao je on.

Foto: Tanjug/STR

 

- Nije problem da KFOR i NATO prošire svoj mandat i povećaju broj svojih pripadnika, to je u skladu sa Rezolucijom 1244, ali ne mogu da podržavaju stvaranje vojske tzv. Kosova jer to nije u skladu sa pomenutom rezolucijom - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

- Samo vi morate da imate u vidu jednu važnu stvar, kada se NATO i KFOR pozivaju na norme Kumanovskog sporazuma i norme Rezolucije 1244 jer ceo mandat KFOR-a je zasnovan na toj rezoluciji i oni se sa pravom pozivaju na to, a mi u skladu sa tim podržavamo delovanje KFOR-a i NATO i očekujemo da oni prošire svoj mandat i povećaju broj svojih pripadnika i nikakav problem sa tim nemamo. Ono što jeste problem je kada mimo tog mandata kažete mi ćemo sada da podržavamo stvaranje vojske Kosova ili kako god da to nazivate, jer to nemate pravo da radite u skladu sa Rezolucijom 1244 - rekao je predsednik u Briselu. 

Vučić je kazao da kada im postavi to pitanje dobije odgovor da su oni priznali Kosovo kao nezavisnu državu i da po njima oni imaju pravo da podrže stvaranje vojske. 

- Onda je naš odgovor i ja sam to rekao pre nekoliko dana "petorki" u Beogradu - nije problem, ali onda nemojte da se pozivate na međunarodno pravo. Onda nam kažite tim gore po međunarodno pravo, ne sekiramo se mnogo, mi smo mnogo jaki i silni, možemo sve te činjenice su na našoj strani, ali ne činjenice koje proizilaze iz bilo kakvih javno - pravnih normi pošto to ništa nije u skladu sa normama međunarodnog prava - rekao je predsednik.

Podsetimo, prvi deo sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa evropskim zvaničnicima u Briselu završen je danas malo posle 15 sati, nakon čega je nastavljen sastanak sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Prvom delu sastanka prisustvovali su predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kancelar Nemačke Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron i premijerka Italije Đorđa Meloni.

Prethodno evropski zvaničnici su razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem. On je odmah po završetku sastanka otišao, bez davanja izjava novinarima, javlja novinar Tanjuga.

Lajčak: Ne pregovaramo više na način "uzmi ili ostavi"

Uoči sastanka u Briselu, Miroslav Lajčak rekao je da ima velika očekivanja.

- Imam velika očekivanja, hajde da napredujemo - rekao je Lajčak, prenosi "Reporteri", dodavši da se čeka implementacija sporazuma.

Na pitanje da li će se danas, prihvatiti ili odbaciti dokument o sporazumu, on je rekao da se tako ne pregovara.

- Ne pregovaramo više na način "uzmi ili ostavi": Ovo mora da bude pomirenje između dve strane u kojem im pomažemo - rekao je Lajčak.

Ostavite komentar