Vesti > Srbija

DEBAKL međunarodne zajednice: EU izgubila KREDIBILITET na Kosmetu, da li je moguć "SRPSKI OTPOR"?

Uloga misije OEBS u organizaciji nedavnih nelegitimnih lokalnih izbora u četiri opštine na severu dovela do eskalacije

Izvor: K1info/Tanjug

09/10/2023 > 22:09

podeli vest:

DEBAKL međunarodne zajednice: EU izgubila KREDIBILITET na Kosmetu, da li je moguć "SRPSKI OTPOR"?
Foto: Evropska unija


Evropska unija je izgubila kredibilitet na Kosovu i Metohiji, a ukoliko ne bude bio sprečen debakl međunarodne zajednice, nije isključena mogućnost pokretanja "srpskog otpora" kao spontanog odgovora građana na postojeću neizdrživu i neodrživu situaciju, navodi se u analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

Dodaje se da je debakl međunarodne zajednice, posebno Evropske unije, potrebno sprečiti zbog održanja mira, ali i zbog kredibilnosti same međunarodne zajednice koja, kako se navodi, zbog pojedinih svojih poteza sve više postaje deo problema na Zapadnom Balkanu, uključujući KiM.

Ističe se da EU nikada nije imala manji kredibilitet na Kosovu i Metohiji, ali ne zbog toga što se u dijalog između Beograda i Prištine umešala američka administracija, već zato što su pojedine zemlje članice delegirale svoje izaslanike i time praktično dovele pod znak pitanja autoritet EU i dezavuisale njenu ulogu.

- SAD su ključne za okončanje dijaloga, posebno u fazi približavanja finalnom sporazumu. Opravdanim se postavlja pitanje, da li ima smisla da EU posle više od decenije od potpisivanja Briselskog sporazuma i posredovanja u dijalogu bez rezultata treba da ostane posrednik. Racionalan odgovor bi bio da je EU završila svoje posredovanje u dijalogu između zvaničnog Beograda i Prištine i da je potrebno potražiti novo održivo rešenje - navodi se u analizi.

Dodaje se da je, između ostalog, uloga misije OEBS na KiM u organizaciji nedavnih nelegitimnih lokalnih izbora u četiri opštine na severu dovela do eskalacije.

- Ko je odgovaran za održavanje nelegitimnih lokalnih izbora kada se znalo da na njima neće učestvovati Srbi, a sada međunarodni predstavnici ponovno traže održavanje lokalnih izbora na severu Kosova. Zbog takvih poteza i brzog menjanja stavova uopšte ne iznenađuje debakl međunarodne zajednice na Kosovu - navodi se u analizi IFIMES.

Foto: Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

 

Naglašava se da KFOR ima važnu ulogu u osiguravanju i održavanju bezbednosti na KiM, iako su, kako se navodi, napravile ključnu grešku, prećutno dozvolivši da jedinice kosovske policije budu nepotrebno raspoređene na sever.

- Tamo gde postoji KFOR, nema potrebe za ROSU - navodi se u tekstu.

Kao jedan od problema u regionu, navode se težnje albanskog premijera Edija Rame ka velikodržavnom projektu. Analitičari smatraju da Edi Rama svojim delovanjem nanosi štetu tzv. Kosovu u međunarodnim, ali i unutrašnjim odnosima.

- Slična je uloga i "brbljive" kosovske predsednice Vjose Osmani, koja traži da Španija i Grčka, koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, uvedu sankcije Srbiji, što u međunarodnim krugovima izaziva podsmeh. Opasne ideje i namere o ujedinjenju Albanije i Kosova mogu pokrenuti lančanu reakciju u regionu i prouzrokovati nove sukobe. Put ka osiguranju mira i stabilnosti na Kosovu je potpuna implementacija do sada potpisanih sporazuma i postignutih dogovora. Vlada Kosova oružani incident u Banjskoj koristi i kao priliku da izbegne obavezu iz Briselskog sporazuma o osnivanju Zajednice srpskih opština (ZSO), kao i raspisivanje novih izbora na severu Kosova, kako bi se Srbi vratili u institucije - navodi se u analizi.
 

Ostavite komentar